Safari...igen!

Igår åkte vi ut på safari igen. Den här gången åkte vi mot Jämtgaveln.
Tyckte att vädret var som gjort för att få se massor av djur. Första djuret som dök upp var en räv, men den hade så attans bråttom att vi inte ens hann tänka kamera.

Vid kanjon stannade vi för att kika ner på vatteflödet och då visade sig den här:



En fjällvråk, som inte blev allt för glad över vårt besök. Som tur var lät vi Roj stanna inne i bilen. Vråken cirklade runt oss och gav ifrån sig ett varnade skri. Troligen hade hon nog några ungar i närheten.

Efter att ha varit en bit upp i Jämtgaveln vände vi och styrde färden mot annat håll. Jag är urusel på vädersträck så jag har inte en aning om vilket håll vi for??? Men vi åkte åt motsatt håll i alla fall.

Vid Pontusborg stannade vi och kikade på timmerrännan. Det rann (forsade) rejält där.



Färden fortsatte och någonstans vid Skinnsjön eller var det nu var kunde jag fota den här vackra tjäderhönan, som gick och pickade vid vägkanten.



Vi gjorde en avstickare upp till Marktjärn också, men där fotade vi inte något den här gången. Vi lär nog fara dit igen någon gång när det är skönare väder.

Ja, vi fick ju se lite i alla fall, men tyvärr inga större djur som älg och björn. Men säkert, som Amen i kyrkan, så var det nog flera av sådana som såg oss när vi åkte förbi.


Nu är det nästan sommar...

... i alla fall för tackorna och lammen.



Karlsson har hållit på med stängsel igår och idag för att vi skulle kunna släppa ut dom ur vinterhagen. I hagen som dom är i nu får dom vistas tills det har vuxit sig grönare på sommarbetet och vi kan transportera ut dom dit. Nu måste vi ha dom hemmavid så att det går att stödmata, för dom blir inte feta av det lilla gröna som nu kommit upp. 
Lite virrigt blir det första gången man släpper ut tackor och lamm. Tackorna ser bara de små, ynkliga gröna stråna och ska dit medan lammen inte fattar ett dugg. Och snart är det ett evigt skrikande av lammungar som i förtvivlan letar sina resp. mödrar. Mödrarna är inte så benägna att svara dom precis då, eftersom det är full jakt på bästa gröna fläcken.  
I morgonbitti blir det till att räkna tackor och lamm så att antalet stämmer (få se nu, hmmmm, är det 14 tackor och 18 lamm tro???). Jo, så många är det nu och så många ska det förbli fram till hösten. Vill inte att någon ska förirra sig ur hagen.



Dagen före Norges stora dag...

Har mest fikat hela långa dagen. Kaffe, kakor och tårta. Som tur var hade jag gjort iordning en hederlig skinkstek i morse. Så det var bara att koka potatis och ta tillvara stekskyn efter steken för att göra en gräddsås. Till det serverades grönsaker och naturligtvis gele.


Kristi Himmelsfärd

Matsedeln för veckan var planerad sedan ett tag tillbaka. Och denna dag stod fläskpannkaka på menyn. Men, så kom jag på att det var helg och då kunde jag gladeligen stryka pannkakan och göra nåt annat istället.
Lyckliga jag!!! Karlsson får sucka ett tag till innan han får sin älskade pannkaka =)

Istället blev det detta:



Förrätten blev en gratinerad räkstuvning.



Varmrätten blev bogskivor med rökt skinka och ost och till det dåligt tillagade strips. Men det gick att äta det också. Efterrätten blev glass med hallon.


Djursafari...

I eftermiddag/kväll efter att vi ätit middag och fodrat djuren for vi ut och åkte för att kanske få se en liten nalle... någon nalle såg vi inte men vi fick se andra djur i alla fall och det hör inte till vanligheterna. Fast å andra sidan for vi den här gången in i Haverös sällsamma marker och i dess närhet, och där kan man få se ett o annat villebråd.

 

En tjäderhöna...fast hon syns dåligt bland grenarna. Vi hann inte få fram kameran när hon stod vid vägkanten. Den här donnan fanns efter Byvägen.



Smålåsvallen. Två rådjur. Knäppte flera kort men tyckte den här blev bra där den till höger flyger högt och man kan se ändalyktan på den andra. Undra varför dom är så vita där bak...hmmm???



Bilden är tagen strax efter välkommen åter-skylten till Haverö. Jag tror nog att pinnoxen stog med en klöv i Haverö :D
I snåren bredvid stog ännu en älg, men vad/vem det var såg vi inte.

------------------------------------

En mysig avslutning på en skön helg!


Lördagsgrillning

Lördagen bjöd på underbart väder, soligt och fint hela dagen. Som gjort för att tvätta sängkläder och hänga ut. Samtliga golv fick sig en duvning också innan jag placerade mig ute i en stol.
Idag har vi haft flera besök här. Först kom Kristin och Arvid och hälsade på. Arvid ville hälsa på höns/kycklingar och gå ner till fårhagen och klappa lammen.
På eftermiddagen kom svärföräldrarna och mamma, och vi blev sittande ute ett bra tag. På kvällskvisten dök systeryster och svågern upp. Kul med besök men lite dålig spridning på dom!



Jag plockade fram lite karré ur frysen på morgonen, vädret var som gjort för grillning. Stora sonen kom och ville äta med oss, och det fick han ju såklart.

 

Till förrätt gjorde jag bruschetta på ett supergott bröd och god nyinköpt olivolja. Brödet och oljan hade jag fått smaka på i onsdagskväll då jag var inbjuden till ICA för provsmakningar av allt möjligt. Förutom provsmakning av bröd och oljor fick vi också smaka på ostar, älgörtsdricka, björnkorv mm mm och förtäring fick vi ta för oss från ett jättelångt buffébord.
Bra initativ ICA! Det vill jag göra om igen!



Varmrätten blev, som jag skrev, grillad karré med ljummen potatissallad. Mmmmm smarrigt! Och som kronan på verket åt vi upp Tiramisún som fanns kvar sedan dagen innan. Den var ännu godare dagen efter.


Helg igen!

Tänk vad veckorna går fort! Tyckte att det nyss var helg!
Maten jag gjorde ifredags hade jag tänkt göra igår, men insåg att när morgondagen kommer är jag säkert sugen att laga nåt annat. Så det blev lördagsmiddag på fredag och det gick hur bra som helst.



Till förrätt friterade jag räkor. Jag hade en påse med frityrmix som jag använde. Räkorna var vanliga stora, som jag skalade och la i smeten. När oljan var tillräckligt het la jag ner räkorna och där fick dom ligga till de blev gyllenbruna. Jag hade lite funderingar hur jag skulle servera dom, jag ville inte hälla såsen (sweet chili sauce) på tallriken och några riktigt små skålar har jag inte. Men, så kom jag att tänka på mina frukosttallrikar. Det är tur att Tradera finns för där har jag fyndat två jättefina tallrikar för liten penning. Där ägget är tänkt att vara funkade det perfekt att hälla i såsen. Serverade räkorna med skivad gurka, strimlad grön paprika och några äppelklyftor från äpplet som jag köpte på macken i Lycksele. Det här blev en jättegod förrätt och jag kommer att göra den fler gånger.




Varmrätten blev en ugnskokt/stekt hokifilé, pressad potatis och en vitvinssås med räkor i och som tillbehör strimlad morot och gurka. Och tallrikarna har jag förstås köpt på Tradera. :D




Inte världens bästa bild, men Karlsson tröttnade väl lite på mig!
Efterrätten, Tiramisú, har jag aldrig gjort förut. Och ända fram till vårmässan i Sundsvall hade jag heller aldrig ätit det. Men på vårmässan fick vi smaka och det var riktigt gott.
Recept hittade jag på nätet. Det fanns massor av olika varianter men det här använde jag mig av fast jag halverade det:


Tiramisú
24 Savoiard-kex (Ladyfingers)
3 dl starkt kaffe
4 ägg
1 dl socker
400 g Mascarpone
6 cl marsalavin
3 msk kakao

Välj ut en form med kanter som rymmer ett lager av 12 kex. Doppa undersidan av 6 kex i kaffet. Lägg dom med kaffesidan neråt i formen. Dela upp ägen i vitor och gulor. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Blanda ner spriten och Mascarponeosten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i ostblandningen. Bred ett täcke av hälften av blandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med resten av ostblandningen. ställ i kylskåpet i minst 2 timmar. Sikta över kakao innan serveringen.

 

 


Byskeresa

Då var man på hemmaplan igen då efter resan upp till yrvädret i Byske.
Tack vare mina snälla goa pojkar kan vi göra en och annan stökresa emellanåt, jag och Karlsson. Pojkarna hjälps åt att sköta alla våra djur.

Vi åkte redan på torsdagmorgon för som vanligt behöver vi hiskeligt med tid. Vi vill ju kunna se och uppleva saker på under resans gång och då får man inte stressa.



Första stoppet för lite fotografering blev vid Jämtlands egna Hornborgarsjön. Strax ovanför Ragunda brukar tranorna varje år samlas just på den här lägdan.



Dom blev lite skrämda av Karlsson och drog iväg en bit längre upp.



Någonstans efter Sollefteå började våra magar att kurra och vi stannade till för att inta lite lunch. Vi brukar göra en sallad att ta med, lite bröd och någon tub med mjukost. Och förstås, koka kaffe!



I Åsele tänkte vi stanna till och gå in på Statoilmacken för lite karamellhandel, MEN, där fanns bara pumparna kvar, butiken var riven! Så då svängde vi in mot centrum och där fanns den här lappluvan att beskåda.

  ----------------------------------------------

Ju längre norrut vi kom på vår resa desto mera vinter fanns det kvar! Det var lite kul att jämföra med ifjol då vi var upp, exakt samma datum som nu. Efter Åsele började det märkas stor skillnad.



Det här fotot är knäppt i Åttonträsk som ligger mellan Åsele och Lycksele. Snö, snö, snö så långt ögat ser! Vägbanan var snöfri men mycket mer var det inte.

---------------------------------------

Nästa kaffestopp blev vid Öre älv. Jättefint ställe att rasta på, men i år fick vi vackert sitta inne i bilen och dricka kaffet. Det var stora snövallar, som gjorde det omöjligt att ta sig fram till gapskjul och bänkar. Ifjol gick vi ner till älven och fotade.

Klockan 17 ca var vi framme i Byske. Då checkade vi in och bar upp vårt bagage på rummet för att därefter bege oss till Elin och Kristoffer. Elin bjöd på underbart god kycklingwok, vi var så hungriga att vi totalt glömde bort att fota det fint dukade bordet och den goda maten.

Kvällen blev tidig så vid åttatiden gav vi oss tillbaka till Gästis för en välbehövlig vila inför nästkommande dag.

---------------------------------------

Sista april:

Vi sov till klockan nästan var åtta på morgonen, herrejisses till och med Karlsson sov så länge!!! Det var till att ta en dusch och sen ner till frukosten.




Härligt gammal miljö på gästis! Och eftersom vi var de enda gästerna fanns det massor att äta! :D
Morgonen efter, 1 maj, var det stängt men då hade dom fyllt en kyl med massor av godsaker till oss att inta till frukost.

---------------------------------------

Vid halv 10 ungefär slöt vi upp på bussgods, där Elin och Kristoffer väntade. Kristoffer hade gjort ett jobbarpass (han är busschaufför) och var nu ledig några timmar. Vi åkte till Skellefteå för att shoppa loss på stan. Trots att vi varit upp flera gånger har vi aldrig varit in till stan förut. Det regnade/snöade hela dagen så det passade bra att gå i affärer. Var bl. a. in på Guldfynd och handlade samt passade på att träffa Kristoffers syster, som arbetar där. Var på café (svindyrt) och fikade. Kom på att jag skulle besöka affären med grön skylt för att inhandla vin till middagen.

 

Sällskapet stannade utanför så jag gick in själv. Bäst jag står där i kassakön ringer Elin och talar om att  Brolle Jr står i en av köerna. Synd att jag inte har kameran med mig tänkte jag! När jag står där och ska stoppa ner vinet i påsen ser jag att det har inte varit någon idé att ha kameran med och fota kändisen. Jag har aldrig, ALDRIG, sett någon kunna krypa in och gömma sig i sin huvtröja så som Brolle hade gjort. Han måste ha känt sig väldigt obekväm och definitivt var han inte på humör att kallprata och bli fotad av en okänd människa! Tja, jag kommer väl att åka upp fler gånger, och jag vet ju var han håller till, så det är väl bara att invänta rätt tillfälle. ;-)


---------------------------------------

Förra årets sista april tillbringade vi kvällen vid Byske älv där vi grillade i det vackret vädret, då var det varmt (runt 18 grader). Så här såg det ut då:

 

Älven hade rivit under natten så isflak for med forsarna annars var det ytterst lite snö längst ner vid älvkanten. Röken på andra sidan är Byskes majbrasa. I år såg älven ut så här:



Älven har nätt och jämt rivit ännu och det är inte speciellt behagligt väder, runt 2-3 grader bara och snöblandat regn.

Så istället för att grilla åkte vi hem till Elin istället, och vi dukade upp lite smått och gott.



På kvällningen kom Kristoffer hem för en liten rast i busskörandet. Efter att han hade vilat och ätit följde vi med honom på sista bussturen för kvällen. Den gick från Byske till Skellefteå och tillbaka igen. Vädret var som gjort att tillbringa i en buss! :-)



Vid 22-tiden var vi hemma igen och vi hoppade av vid Gästis.

---------------------------------------

1:a maj:

Elin och Kristoffer hämtade oss på morgonen och färden gick norrut. Första stoppet blev vid en rastplats i Töre, därefter fortsatte vi resan i spöregnet. Vårt mål kom vi fram till mitt på dagen.





 




Just det, Sveriges nordligaste IKEA. Det såg precis ut som i Sundsvall, man kände sig väldigt hemma här.

En tur över till finska sidan blev det också, men eftersom det var 1 maj var det väldigt lite aktivitet där, men vi har ju varit där i alla fall nu då.

---------------------------------------



Kalix kan skryta med en glob dom också, färgrannare än stockholmarnas! Det ska visst föra tankarna till ett löjromskorn. Kalix är ju kända för sin Kalixlöjrom.

---------------------------------------

Ett stopp till gjorde vi på hemvägen. Det var i Piteå där vi slank in på Dollarstore. Sedan bar det iväg till Ålund och Kristoffers föräldrar som bjöd på en gudomlig middag.

Kvällen tillbringade vi så här, hemma hos oss på Gästis:



---------------------------------------

2 maj och uppbrott:


Hej då Byske! Ses en annan gång!

Dags att styra kosan hemåt. Först mot Skellefteå och över området med det vackra namnet.




Mot Boliden men som vanligt var vi tvungna att göra en avstickare. Den här gången blev den ca 10 mil. Istället för att åka direkt mot Lycksele for vi istället mot Malå (för där har vi aldrig varit) och sedan mot Sorsele, där vi ändrade riktning och åkte mot Lycksele. I Lappland var det rejält mycket snö, undra hur mycket dom hade i vintras?!



Vindelälven.

---------------------------------------

Hemma på Näset igen efter nästan 9 timmars resa! 


---------------------------------------

 


Matrast på väg till Byske

En typisk bild över vad vi tar med oss när vi åker iväg längre sträckor. En sallad med gott bröd och kaffekok.
Sallad på det man har hemma, gärna grundad med pasta. Det blir både gott och stillar längre.


RSS 2.0