Höst på Nyänget

Nu har hösten börjat komma så sakteliga. Mycket är det som ska hinnas med utomhus innan snön och kylan biter sig fast.
Här har vi plockat bort sommarplanten, tagit bort vissna buskar och växter, plockat in nästan alla äpplen, som blivit till mos, dricka åsså Karlssons äppelvin.
Vi har även hunnit med att förbereda för nästa års växtlighet.
Hämtade hem växthuset, som vi köpte för någon vecka sedan.


Karlsson förbereder en sockel till växthuset.

Det var inte speciellt svårt att montera ner växthuset men desto svårare att få ihop det.
Det följde inte med någon monteringsanvisning (så kan det va när man köper begagnat).
Men som tur var fanns det att ladda ner från nätet och då blev det helt solklart hur delarna skulle hänga ihop.Så nu står det här vårt egna växthus på drygt 5 kvm. Det är några glas som ska bytas ut och så ska vi göra planteringslådor dit samt fylla ut med grus. Sen är det bara att vänta till våren gör sitt intågande och börja använda det.
Spännande kommer det att bli.
Vi har valt att ställa växthuset på ett ställe där elledningen ner till stallet går. På så sätt blir det enkelt att få in el till lampor och frostvakter.
Tanken är väl att vi ska flytta hit pallkragarna också där vi kan så andra grönsaker.
Där vi nu har haft pallkragarna i några år där kommer det att utökas med ännu fler bärbuskar.
Hittills har vi 6 svarta vinbär, 1 röd krusbär, 2 hallon och 1 amerikansk blåbär. Amerikanska blåbärsbusken hoppas jag tittar upp nästa år för i år hann jag/vi inte se ifall det kom några bär på den.
Karlsson var aningen för snabb med gräsklipparen och jag hade inte märkt ut var den fanns.
1 röd krusbär och 1 röd vinbär ska vi hämta i Ånge men det blir nog inte förrän till våren.

Idag utökade vi bärbeståndet ytterligare.Vi har varit på tjuvjakt och stulit 3 vita vinbärsbuskar.
Huuuujedamej för oss!

På lördag styr vi kosan till Hälsingland och ska besöka käre BÅ och hans Lyckebo-Karin. Dom har lovat oss att vi ska ut på värsta svampplockningen!
Så vi får väl se vad vi kommer hem med på söndag.

Ha det gott alla!


Ja, jäklar...

...undrar vad som har hänt???

Helt plötsligt innan middagen idag fick jag en märklig lust till att baka kakor?!

Vad är det för konstigt med det då???

Jo, det kan jag tala om, jag har aldrig någonsin förut haft lust att baka några kakor, har nästan aldrig bakat några heller för den delen! Nån sockerkaka och lite bullbak är det jag har åstadkommit i mitt snart 50-åriga liv.
Men jag kanske tänker bli en kafferepstant eller så kanske jag måste öva inför farmorsåtagande längre fram. För barnbarn SKA man ju skämma bort med hembakat, eller?

Efter middagen gjorde jag slag i saken och började.

Innan det var färdigt hade jag bakat tre sorter!!!Skurna chokaldkakor, havrekakor och en citronkaka.

Ja, jäklar...


September...

Så då är vi inne i höstmånaden. Den har hittills bjudit på en morgon med rejäl frost och så helgen med kanonväder. Varmt så ini bomben.

I fredags åkte jag och mamsen till Sundsvall. Mynta skulle in och kastreras. Vi lämnade henne i Bergsåker klockan 8 på morgonen.
Efter det for vi ut till Birsta, det enda som var öppet då var Willys, så vi gick in där och handlade. Jag köpte mat, drygt 5 stora kassar, och kalaset gick på...hör och häpna...860 kronor. Nu har vi mat för hela denna månad + en del till nästa månad också. Vilken skillnad att handla! Var till ICA i Ånge igår och handlade 1 kasse, den kostade sina modiga 500 kronor?!Mynta fick vi hämta vid tvåtiden. Hon var vaken och jamade lite i sin bur på väg hem. Väl hemma var det bara att ta av henne kragen, hon var hungrig och törstig för hon hade ju varit fastande sen kvällen innan. Hon var inte ett dugg trött eller dålig efter operationen. Hon var precis som vanligt, hungrig och nyfiken på allt! Plåstret på örat, där hon blivit id-märkt, tog vi bort på kvällskvisten. När man köper en katt från djurhemmet ingår vaccination, id-märkning och kastrering.

-----------------------------

Lördagen var vikt till vernissage på biblioteket. Det var fotoutställning. Temat var "Mitt Ånge" och vem som helst fick lämna in max 5 bidrag. 150 foton skulle ställas ut i konsthallen. På fredagen hade fotografer från ST och Dagbladet samt en fotolärare från Ålsta gått igenom nästan 270 bilder och till slut enats om vilka som skulle visas upp. Av dessa 150 bilder hade de dessutom valt ut 15 stycken, som blev deras favoriter och fick en stjärna i kanten!
Jag och Karlsson hade lämnat in 5 bidrag var. Till min stora förvåning var 4 av mina bidrag upphängda, och ett hade fått en stjärna också! Karlsson fick 2 av sina bidrag upphängda och som tur var fick han också en stjärna på en av dom! ;D
Motiveringarna på våra foton med stjärna blev följande;
Svartvit bild med maskrosfrön: Fantastisk mjukt kopierad bild, mycket film och mörkrumskänsla (Lasses bild)
Hund vid sjö: Bra komposition. Vad händer där ute i dimman? (Min bild)Uruselt foto, tagen med min mobil!
Fotona kommer att kunna ses under hela september månad.

-----------------------------

Lördagkvällen var vikt till goa Tälje- & Hudikborna, Karin och BÅ!
Vi har länge tänkt bjuda hem dom, som tack för all hjälp under höskörden. Den här kvällen passade det alla. Och klockan 17 dök dom upp.

Vi började med en välkomstdrink i TV-rummet (som näsan aldrig används annars). Jag gjorde en Piggelindrink, tack Växelhäxan för receptet!Till drinken serverades lite snacks i form av salta pinnar och nötter samt tunnbrödremsor, som fått gotta till sig i ugnen med västerbottenost.Förrätten blev en Parmesansnäcka.

Till varmrätt blev det karvkött, rostade rotsaker, sallad och kantarellsås. Det bidde ingen bild på det för vi glömde alldeles bort kameran.Höll inte på att hinna med att fota desserten heller! Men här syns Bå, som skrapar det sista ur sin skål! Desserten blev Norrlands-Suprise! Blandade bär som rörts ihop med socker och citron och till det messmörs-glass!

Efter dessert serverades kaffe och havtornslikör.

En mycket trevlig kväll hade vi! Det här måste vi göra om igen!

-----------------------------

Nu är det söndag! Och den här dagen ska vi bara slappa och ladda inför en ny arbetsvecka!

Ha det gott alla!
Effektiv

Ibland hinner man med mycket!
Igår kom jag hem från jobbet 14.30.
Bytte, som vanligt om, till passar-bättre-hemma-kläder. Plockade ur matkassen jag handlat på ICA sen slängde jag in en hög med kläder i tvättmaskinen och pustade sedan ut en liten stund.
Sen var det dags att förbereda middagen. Karlssons älsklingsmat skulle det bli. Han fullkomligt älskar pannkaka, jag däremot är inte särskilt förtjust i det. Fläskpannkaka går dock lättare ner så jag bestämde mig för att göra det idag. Till det vill i alla fall jag ha lingonsylt så jag gick ut i källaren för att hämta en burk. Men, nähä då, där fanns ingen lingonsylt kvar! Då var det bara att gå till en av frysboxarna och ta in en 10 kg hink full med lingon, som vi fick av svärföräldrarna förra hösten. Jag nävade i lite lingon i en kastrull och gjorde sylt, så pass att det skulle räcka till middagen.Efter middagen och den vanliga undanplockningen och utfodringen av djuren satte jag en matbrödsdeg. Och medan den jäste gjorde jag iordning en kastrull med 5 kg av lingonen som jag kokade sylt av. Resterande 5 kg fick åka tillbaka i frysboxen. Medan sylten kokade, och burkarna låg i ugnen för att hettas upp, bearbetade jag degen och gjorde 3 limpor av dom. Sen fick dom jäsa igen och då var det bara att ösa upp sylten på dom varma burkarna. När det var klart kunde jag höja tempen på ugnen och limporna förpassas dit in.Underbart!
Rena kläder som hänger på tork, nykokt lingosylt som ska in i källaren och pinfärska farinlimpor!
Härligt! Efter det kunde jag slappa (med gott samvete) resten av kvällen, sisådär 1½ timme ungefär, innan det var dags att natta. :D

Ha det gott!

RSS 2.0