Lördagmiddag på Nyänget

På lördagen började jag göra lite påskfint här hemma. Fönstren i vardagsrummet är putsade och jag har fått upp fräscha gardiner och påskpyntet är inhämtat. I veckan får väl golven sig en omgång igen, behövs flera gånger i veckan då det kryllar av djur här som springer ut och in hela tiden.
I matväg blev det precis som på fredagen en 3-rätters.


Jag hade två krustader kvar sedan fredagen så jag gjorde en svampstuvning och fyllde dom med, serverade några skivor skinka och lite grönsaker till.


Till varmrätt blev det köttfärsrulle, potatis och pepparsås. Köttfärsrullen hade jag fyllt med ost (skivor av herrgård och riven västerbottenost), svamp och skinka. Det blev inte så tokigt, fullt ätbart!

Dagens efterrätt blev sorbet, kaffe och drakblodslikör.

3-rätters igen!

Det blev en trerätters på fredagen. När jag väl kommer igång bland grytorna är det svårt att stoppa mig. Det är roligt att se vad man kan få till. Och sen är det ju så trevligt att duka fint också!



Till förrätt blev det krustader med en fyllning som bestod av ruccola, trattisar. lök och västerbottenost.



Till huvudrätt blev det klyftpotatis, lövbiff och gorgonzolasås (mums!)



Som avslutning avnjöt vi chokladmousse.


Eftermiddag i fårhagen

I eftermiddags när det var dags att mata fåren hade jag kameran med mig, och jag vill gärna dela med mig av glädjen som finns därnere!



    Baggen som föddes förra veckan har en väldans massa energi och älskar att skutta och springa omkring.




Hallå kompisar! Vill ni leka med mig? Ni är en vecka yngre men nog kan ni väl vara med liiiite i alla fall?!




Få se! VEM är störst och starkast av oss???




Gammelbaggen BerraBus (2 år) tittar ut genom fönstret för att se så att allt går rätt till där ute i hagen. Tyvärr går det inte att ha honom tillsammans med tackor och små lammungar just nu. Men till hösten får han vara med tjejerna igen!




Oj! Man blir lite hungrig av all lek!


Middag på en tisdag

Idag blev det köttfärslimpa till middag. Det var länge sedan jag gjorde det. Tycker att det är svårt att få till den för oftast blir den alldeles för torr. Men idag blev den bra. Sambo + extra middagsgäster gillade den.
Jag gjorde på 1 kg färs. Blandade den med ägg, potatismospulver, kryddor och riven lök. För att försöka att inte få den så torr blandade jag i filmjölk och vatten också. Väl i formen lade jag på baconskivor och sen fick den gotta till sig i ugnen på ganska låg temp i dryga timmen. Serverade kokt potatis, sås (gjord av skyn som blev i formen), rivna morötter som fanns kvar sedan i förrgår, smörgåsgurka, pustasallad och tomatchutney.
I morgon är den säkert mycket godare när jag värmer lunchlådan. Det brukar ju vara så.


Veckan som varit sedan sist!

Som jag skrev tidigare idag har det varit lite att stå i sedan jag skrev den 14:e.
Lammungarna har börjat komma så det blir en hel del traskande ner till fårhagen för att se om det kommit några.
Måndagen förra veckan började det (exakt samma datum som ifjol), det var min gotacka "Vitnos", som blev först ut i år. Hon fick två stycken men tyvärr klarade sig bara ett, en vit bagge. Idag är den rackarn  1 veckan och det är full fart på honom.



Sen blev det väntan. I onsdags kom två till men tyvärr klarade dom sig inte. Den tackan har inte fått något lamm tidigare och något gick snett. Det är sånt som händer. Det är tråkigt och ledsamt.

Igår hade vi besök av några med barn, som ville titta på fåren, lammet och även kycklingarna (varje år vallfärdar barn hit till oss för att beskåda de små underverken). Medan vi var nere i hagen och hälsade på, stod en tacka inne i stallet. Sambon kikade in och såg att det var dags för henne. Vi lämnade hagen för att hon skulle få lugn och ro. Besökarna åkte hem och vi gick ner för att fodra fåren. Då! hade Doris fått två svarta små baggar.



Redan idag på eftermiddagen började de göra försök med att busa och leka med sin vita kompis!

Ingen av dom har fått något namn ännu. Någon som har förslag??? Jag brukar ge dom namn även fastän de inte kommer att bli kvar hos oss. Många av tackorna har namn. Storbaggen heter Berra Bus, sen har vi tackorna Vitnos, Grållan, Doris åsså Smulan förstås. Henne flaskmatade jag förra året när hon föddes. Jag tror inte hon kommer att få något lamm i år, men man ska aldrig säga aldrig.


Vad mera har då hänt denna vecka? Tja, förkyld igen!!! Fredag och lördag var ingen höjdare precis!
OCH, visst ja!
Den största händelsen av alla denna vecka, (för mig och sambon i alla fall) är denna:
Vi har fått preliminära bokningsbekräftelsen på höjdarresan! Nu är depositionen inbetald och klar och det blir till att invänta juni 2011.
Vad då? Undrar ni nog.

Titta här ska ni få se!




Precis! Dit ska vi! Den 5 juni 2011 landar vi på Svalbard! Då, 2011, är det 40 år sedan jag började längta dit. Och det är ju inte helt fel att det blir just detta år heller. Jag råkar ju fylla jämna antal år bara några veckor innan avresan!


Var tar tiden vägen???

Har inte haft tid att skriva många rader här på ett tag!
Tiden rusar ifrån mig!!!

Ska försöka lägga in några bilder på kvällningen och berätta lite om vad som händer här på Nyänget och vad som väntas längre fram.

Ha det gott så länge!

Lördagsmys

Vaknade klockan 6 i denna lördag?! Vore det vardag skulle det väl inte vara så konstigt men nu var det helg. Kanske berodde på att jag var dötrött på fredagkvällen och gick till sängs redan kvart över 8.
Hade i alla fall en väldans massa energi och hann med helgstädningen innan jag for till jobbet klockan 10.

Väl hemma igen förberedde jag inför middagen, som vi hade bjudit in Erik och Mattias till.  Det blev en trerätters och jag tyckte mig se och höra att den blev uppskattad!




Till förrätt blev det smörgåsbakelse med kalkonröra. Till det serverades ett rött vin.



Varmrätten bestod av lax, bakad potatis och räk-& äggröra och ett vitt vin.

Slutligen en efterrätt med flädersorbet och blandad frukt som hade fått koka upp med lite socker, vaniljsocker och citronskiva. 


Kläckningsresultat

Då har vi summerat ihop den här omgångens kläckningsresultat. Vi la in 42 ägg i kläckaren, fick 27 kycklingar varav 25 lever och är i full vigör.
Det är riktigt roligt att sitta och "gosa" med dom. Inte ett dugg rädda är dom.
Nu ska vi samla ihop ett gäng till och se hur resultat blir då. För av de 25 som vi har nu så blir det väl knappt 10 av dom som blir framtida äggläggare. Av någon anledning blir det alltid fler tuppar än hönor???


Ugnskorv och pärstampa

Trots att jag var dålig och inte hade minsta matlust var jag ändå tvungen att se till att det blev nåt att äta. Visst, sambon kan också laga mat men just den här veckan har han passning och man vet aldrig när han kommer hem eller när han får ge sig iväg på jobb igen. Det händer faktiskt (när han inte har passning) att jag matstrejkar, dvs han får laga maten.
Det blev i alla fall korv i folie i ugnen och pärsampa. Inget märkvärdigt men sambon tyckte att det smakade bra, själv är mina smaklökar som bortblåsta just nu.
Röran i korven är en blandning av ost, grädde, dill och purjo. Skårade korven och la röran, sen på med skivad tomat och riven ost. Lade sen korven i folie och in i ugnen. Pärstampan är vanlig potatis kokt i buljongvatten. Använder potatisstöt och elvisp för att få den slät. Blandar i smör och grädde samt kryddar förstås.


Förkyld kycklingmamma!

Den här förkylningen tog i rejält. Låg mest hela dagen igår. Utom när jag tittade till äggkläckarskåpet. Det var dag 21 och dags för kläckning. Korta stunder fick jag låta bli att känna mig klen och titta till de små och se till så att katterna höll sig ifrån buren.


Den här lilla parveln kom ut vid 11-tiden.
Ett tag trodde jag att han skulle bli ensam men framåt kvällen kom ytterligare några. Nu på morgonen har jag plockat ut 15 stycken och lagt i buren med dom andra. Det är fler på gång.
Kycklingar är roliga varelser, jag försöker alltid visa dom vattnet och börja ge dom mat (hårdkokt äggula), så efter en stund tror dom att mina händer är mamma. Dom piper nåt förskräckligt när dom ser händerna, och vill inte att jag släpper ner dom igen. Helst vill dom kura ihop sig inne i handen och ta sig en "tupplur".
Framöver lär det bli barnavandringar hit, som vanligt varje år när vi fått kycklingar och också senare när lammen kommit. Det är kul med barn men vad svarar man en 4-5 åring som undrar hur kycklingarna kommit in i ägget?!

Mååååndag igen då

Verkar som att det bara är måndagar och fredagar nu för tiden?! Ingen höjdarmåndag precis. Vaknade inatt av att det sved i halsen. Trodde att det var för att jag snarkat (hmmm, jag snarkar väl inte?) Men i morse insåg jag att det nog är den här förkylningen som påbörjats men helt avstannat igen (flera gånger om), så har det varit sedan förra veckan. Innan arbetsdagen var slut började jag nysa hejvilt och det berodde inte på bokdamm. Väl hemma så orkade jag inget, tog en alvedon och la mig en stund. Middag? Tja, tur att det finns pärer och morötter i källaren och i frysen hittade jag Mamma Scans köttbullar. Det fick bli Potatis, morotsstuvning och köttbullar till middag. Sambon verkade inte ha nåt emot det, fast han äter i och för sig det mesta. Han är för lättfriad han!

Inget foto bidde det heller!
Karin, jag kommer inte ihåg att ha kameran vid spisen!!! ;-)

Min morotsstuvning gör jag som så (inga måttangivelser, på en höft bara): Kokar morotsslantar och tar sen tillvara på spadet. I kastrullen som jag kokat morötterna i (utan att diska den emellan, uscha då)smälter jag smör (riktigt smör), blandar i vetemjöl och blandar sen i morotsspad och mjölk. I mitt fall använder jag laktosfri mjölk då jag är lite överkänslig. Låter det koka ihop. Fyller på med grädde (laktosfri) och fortsätter att sjuda så att det inte blir mjölsmak. Kryddar med salt och peppar. Häller i morötterna samt repar lite persilja. Smakar av och kollar konsistensen. Är stuvningen för lös rör jag i lite idealmjöl är den för tjock häller jag på lite mera mjölk eller morotsspad. Lätt som en plätt! Nu är det dags för sängen! Skulle tro att min dag blir här hemma i morrn. Men man vet aldrig, seg Haverö-bo som man är!

RSS 2.0