Ännu en helgen till ända...

På torsdagen plockade jag fram karré och skinkstek från frysen, så i fredags var det bara att sätta igång att laga mat när jag kom hem från jobbet.
Fredagsmaten blev utbankad karré som jag dubbelpanerade, till det potatisgratäng och en tomatsås.


Det blev riktigt gott.

Skinksteken gjorde jag iordning på fredagen och den åt vi av på lördagen. Då var sonalyckan här och fick trerätters. Bidde inget foto av det, men det blev en räkbakelse till förrätt, skinkstek, potatisgratäng från dagen innan och en härlig gräddsås. Desserten blev en vit chokladmousse toppad med mörk choklad, lite passionsfrukt och kiwi. Len som bara den!

Igår, söndag var det tänkt att vi skulle iväg och fiska men vi kom inte värst långt förrän det hade svallat över vägen på ett ställe, så då vände vi. Ville inte riskera att fastna.
Istället åkte vi på lite turné. Som vanligt åker vi lite hipp som happ. Den här gången gick färden mot Bräcke och höger där mot Grötingen. I Dockmyr tog vi av mot Bomsund.
Där efter vägen fick vi vara med om nåt som jag aldrig sett (och hört) tidigare.Massor av renar nere på sjön och en hel hög, som dirigerades ner dit från översidan. Två samer med varsin skoter arbetade med dom. En av samerna kom och pratade och berättade att de skulle flytta renarna till ett bättre ställe. Det gick väl lite si och så innan dom fick fart på dom, men med skotern och ett läte, som dom ropade på renarna med så gick det. Synd att man inte har ljud på kameran, det var verkligen nåt speciellt att se och höra dom i arbete.

Vi fortsatte vår resa och hamnade så småningom i Hammerdal, där köpte vi en varsin korv. Men det är inget ställe jag rekommendera. Fy attan! Tur man inte blev sjuk av att äta den där korven! Hygienen på det stället var inte det bästa. Kanske tur vi åt korv med bröd och inte en kebabtallrik, jag såg ju hur dom hanterade den maten. TViii!!!

-------------------------------

Avslutar dagens blogg med lite bilder av lilla bagglammet.
Han börjar nu skutta omkring nere i hagen och saknar nog en kompis att leka med. Hoppas att det snart kommer lite kompisar.
Han verkar inte så skraj heller, idag fick jag klia honom lite.


Skrutten eller som Elin tycker den ska heta Froste, eftersom han föddes när det var -32 grader!
Hängörat har han troligen förfruset. Men det kommer nog att rätta till sig.Ha det finfint!


Onsdag 23/2 2011

Nu har ungarna börjat komma!
Ja, inga människoungar då, men väl lammungar (foton kommer senare).
Imorse hade trillingar fötts, tyvärr var en dödfödd. Av de två som lever är det ena väldigt pigg men den andra vill inte resa sig riktigt så den får vi stödmata. Han/hon äter väldigt bra och mamman stöter inte bort den så det är bara att  hoppas att den reser sig snart. Det verkar vara nåt med ena bakbenet men överlever den till i morgon får vi ta en ordentlig titt på benet. Sen får vi ju hoppas att det inte blir lika kallt inatt
för då vet man inte hur det går.
Får alla tackor lamm och att det går bra (och det hoppas vi ju), så blir det en väldans massa lammkrumsprång i hagen om några veckor.

Fler ungar kommer det att födas om 21 dygn!
Vi har lagt in 42 ägg i kläckaren och nu är det bara att vänta på dom första små pipen
inifrån äggen.

Många ungar blir det i familjen i vår!!! =)

-----------------------------

Har ni inget speciellt för er kan ni väl var så snälla och gå in på Vi i villas hemsida www.viivilla.se, registrera er (kostar inget) och sen gå till tävlingen  Sveriges fulaste kök. Rösta på de tre bilderna som heter Nyänget kök1, Nyänget kök2 och Nyänget kök3. Sätt en 5:an och klicka sen på rösta!
Snälla gör det så kanske det blir ett bidrag till vårt nya, härliga och arbetsvänliga kök!

-----------------------------

Imorse var jag in på bokrean och tittade.
Jag gick därifrån med två böcker.


Den här boken hade jag tittat ut innan, så den fick följa med hem.


Och den här boken stod så till att det inte gick att undgå den. Fantastiskt fina bilder i den.
Så den fick också följa med hem till Nyänget.

Tänker nog slinka in där i morgon också.
Ingen av kokböckerna fick ju följa med mig hem, och det vore ju synd om någon skulle få missa den chansen!

-----------------------------

Ha det bra och Glöm nu inte att rösta!


Framtiden...

Sitter och tänker på vad 2011 haft med sig hittills i sitt bagage och vad som händer härnäst och resten av året. Slutet av år 2010 var väl ingen höjdare och inget jag önskar någon att få uppleva. Men, jag har lärt mig massor och sonen (för det är hans olycka jag tänker på) har hämtat sig förvånansvärt snabbt. Nu kommer det ju att ta sin tid innan han är fullt återställd men en rackarn´s tjurighet är han ju född med så det ser ljust ut.
Usch, nog om det nu.

--------------------------

Det finns ju betydligt bättre och roligare saker att tänka på. Som mitt livs resa t ex. eller att mitt första barnbarn kommer att se dagens ljus snart (kanske fortare än vad vi tror).

Åhhh, vad jag längtar efter knytet! Jag tror att det blir en liten flicka men det kanske är för
att jag själv aldrig fick någon liten tös.
Den som väntar på nåt gott!

--------------------------

Resa var det ja!
Blir hela tiden påmind om att min resa närmar sig och att jag och Karlsson
kan börja planera för den.
På min arbetsplats är det resfeber som gäller och det blir ett stim av 50-års resor i år.
Först ut är K, som just kommit hem efter tre veckor i Thailand.
Hennes gubbe (en klasskamrat till mig) fyller 50.
Nästa på tur är G-M, hon fyller år nu i början av mars. Jag vet inte vart det bär hän men en resa ska det visst bli. Ifjol var hon iväg till London då hennes karl fyllde år.
Nästa på tur blir fröken Q. I slutet av mars åker hon och hennes syster till Sri Lanka i två veckor.

SEN, blir det min (vår) tur.Passen är ordnade.

Då i början av sommaren åker vi till Svalbard. Vi blir visserligen inte borta så länge, bara 10 dagar, men jag tror nog att det blir späckade dagar och fullt tillräckligt
för att kunna smälta alla intryck.
Just nu läser jag (till och från) en bok om Svalbard, Liv Balstads bok "Kvinna på Svalbard", skriven 1956.


Den här boken köpte och läste jag första gången för mer än tjugo år sedan.
Bibblan gallrade en massa böcker bl a den här.
 Jag köpte den förstås, eftersom Svalbard varit och är mina drömmars resland. Under åren som gått har jag ibland tänkt på boken och någon gång fått för mig att läsa den igen men jag har inte kunnat hitta den. Troligtvis har den försvunnit i någon av mina flyttar eller så har jag lånat ut den. Hursomhaver, när vi hade bestämt oss för att resa, tänkte jag åter på boken och började leta på antikvariat om den fanns.
Jag hittade en! Till ett bra pris
och i mycket gott skick, så nu läser jag lite i den emellanåt.

--------------------------

När vi kommer hem från Svalbard går jag direkt på min sommarsemester,
så i år blir det sex veckors ledighet direkt. Skönt!

Att resa bort så här många dagar i sträck innebär en viss planering för att allt ska fungera här hemma. Men vi har blivit lovade hjälp med både djur och hus och inte att förglömma, mina frön som jag snart ska så. Det kommer säkert att ordna sig till det allra bästa. Jag har snälla barn och vi har underbara vänner och familjer!

--------------------------

Ja, så långt är året inplanerat!
Den andra halvan av 2011 har säkert mycket fint att erbjuda också!

Trevlig helg i kylan!


14 februariTänk att det ska behövas en dag för kärlek och omtanke?!
Det är och borde väl inte vara något som vi ska behöva bli påmind om.

Men å andra sidan finns det visst dagar för allt nu för tiden.
Kanelbullens dag, den 4 oktober, mjölkens dag 1 juni, 
t om semikolonet har en egen dag!!! Den infaller den 6 februari har precis alltså redan varit.

Här firade vi med att Karlsson gjorde en fantastiskt god spenatsoppa (jag kokade ägg). Vi har en egen dag en månad den 14:e. Årsdagen, om man nu ska räkna dom. Fast den infaller inte riktigt ännu, det dröjer ett par månader dit! DÅ, ska vi fira istället!


Men ha en härligt ljuvlig fortsatt Alla Hjärtans Dag...
...idag och alla andra dagar!


Söndag

Undra vad den här dagen ska bära med sig då?
Jo, det vet jag. Fortsätta där jag slutade igår. Nämligen städa, städa & städa. Fast idag blir det nog resten av huset,
igår var det köket som fick sig en duvning. Höll på hela dagen med att fräscha upp det. Åh, vad jag längtar efter ett nytt kök. Jag ritar och drömmer om hur det ska bli. För någon gång inte alltför långt fram i tiden SKA det bli ett arbets- & städvänligt kök! Och ett som är dubbelt så stort som det nuvarande.
Visst, köket är nära 20 kvm men själva arbetsytan är knappt 2 meter?! Det här köket är dessutom väldigt svårstädat när det är så väldigt, väldigt slitet som det är. Och ni kan ju tänka er när det är trä överallt. Tak, lister och köksskåp som suttit uppe i över 20 år. Bläää! Tur att två rum i huset fått allt trä övermålat.
Man slipper bastukänslan där i alla fall.

Ja, ni förstår själva när ni ser köksluckorna, profilfrästa och lite svårt att hålla undan allt eftersom dom är så slitna. Det fastnar precis allt i skårorna. Skåpen går heller inte ända upp i tak, och det är nåt jag hatar. Har bott på så många ställen där liknande funnits och det har varit lika vidrigt överallt.
Det bästa i det här köket är golvet. Klinkers, det allra bästa man kan ha, så där tänkte Karlsson till lite när han la in det! =)
Nä, ett nytt kök ska det bli! Och då blir det ett utan överskåp, så det så. Och plats för både mig och Karlsson att dona på samtidigt. För ofta är det så här, vi står ofta vid köksbänken samtidigt. Och två meter bänk räcker inte långt

Men med hjälp av olika medel lyckades jag nog få det i skapligt skick. Det blev både köpemedel och gamla hederliga husmorsmetoder. Får nog börja storstäda så här oftare och inte bara någon gång per år.

Ja, vi behöver verkligen ett stort härligt kök eftersom alla jämt samlas här i köket. Lite besvärligt när jag vill ordna med maten och det står en 10-15 personer runt mig. Tanken är att väggen in till sovrummet ska rivas och där inne göra ett ordentligt arbetskök med flera hoar, vedspis (för långkoken) och lättillgängligt att få fram hushållsmaskinerna.
 Än så länge bara en dröm, men jag skissar och ritar för fullt på det och fundera över
vilka behov vi har.
Men först ut blir att ordna med jordvärme, det dras igång inom en vecka eller två.
Härligt, då slipper vi ävlas över veden.
 Bara ved till framtida vedspisen, vattenvärmaren ute, som jag har när jag tvättar mattor och så till röken förstås.

Nä, nu kallar dammsugaren, skurhinken, svabben och dammvippan!

Ha en fin söndag!


Surrigt...kommer det att b(l)i!

Ikväll  har Karlsson hämtat ut ett paket, som innehöll saker vi kommer att behöva snart.
Väntar på ytterligare ett paket och sen har vi det som behövs för att sätta igång!
Eller, inte riktigt. För det absolut viktigaste saknas och kommer att saknas ännu ett bra tag. Det är lite tidigt att låta vår nya familj flytta in här hos oss ännu. Det måste bli varmt och gonigt ute först. Och vi har heller inte hört oss för riktigt ifall det är något litet samhälle som vill bo här.


Visst, jag pratar om BIN!
Dom som om levererar så god honung.
Och förhoppningsvis kommer dom att se till vår alltmer växande odling också!Snygg...eller hur?

Allt för nu! Ha de!


Nya tag med bloggandet...kanske?!

Förra helgen hade vi systeryster och hennes gubbe "bilskojarn" här på besök. Mycket trevligt var det och god mat serverade jag (hoppas jag i alla fall att dom tyckte).


Det blev i alla fall en paus mellan rätterna.

---------------------------

Kvällen före åt Karlsson och jag, som så ofta på fredagskvällarna, en trerätters.


Crêpes a la prins Bertil fast på mitt vis!


Älgkött, rostade grönsaker och rödvinssås!


Och som avslutning egengjord havtornsglass med några vindruvor!


Ha det så jättebra alla!


Djurliv

En helg här förleden satt vi för ovanlighetens skull och tittade på TV. Och de gånger vi gör det så får vi oftast sällskap av Roj och katterna. Roj får hålla sig på golvet men katterna ligger gärna uppe i soffan hos oss.


Så här kan det se ut när Melker sträcker ut sig och mår prima.

-----------------------------

Nu har vi fått två nya familjemedlemmar här hemma.
Tuten och Hulda har flyttat till oss. Vi var och hämtade dom i Sundsvall.


Tuten till vänster och Hulda till höger, är zebrafinkar.
Tuten hittades, hör och häpna, ute i snön dagen före nyårsafton.
Han kan inte ha varit ute särskilt länge för då skulle han inte ha överlevt. Fåglar är väldigt känsliga för kyla och drag. Men han klarade sig bevisligen och mår bra, speciellt nu när han har fått sig en Hulda till sällskap.
Jag köpte dom via Sundsvalls Djurhem som köpte in en hona för att han skulle slippa vara ensam. Finkar har svårt för att leva som singel.
Jag tror heller inte att det varit någon stor idé att släppa in honom tillsammans med Pippifin.
Fast, vem vet! Det kanske hade funkat!
Nu funderar vi på att göra en stor voljär, kanske på hjul så att det är lätt att rulla ut den en vacker sommardag.

-----------------------------

I familjen finns ju lilla Mynta också (hon kommer också från S-valls Djurhem).
Den lilla fröken är nog mera en pojkflicka än en fisförnäm liten dam det är då ett som är säkert. Hon är som en liten busunge, och det går inte en dag utan att hon slår sönder nåt. Sist var det ett fint designerfat i glas som gick i tusen bitar!!!

Har jag visat er hur Mynta ser ut när hon druckit filmjölk???
Inte det?!


Man kan då inte skylla henne för att vara renaktig av sig i alla fall. Tror sjutton det att Melker och även Bamse ibland håller om henne med krafttag och tvångstvättar henne!

Djur det är livet det! =)


Må så gott!


Ett tag sedan sist

Orken att blogga har inte riktigt infunnit sig på ett tag. Men ska försöka ta mig i kragen!

Förrförra lördagen (22 januari) jobbade jag så Karlsson fick i uppdrag att stå för matlagningen den dagen. Det passade ju bra eftersom jag skulle jobba till halv 3. Han visste inte riktigt vad han skulle laga till så jag sa helt sonika att till förrätt ska det vara nåt med räkor och till varmrätt lammkotletter.

Det här åstadkomma han:

Heta räkor!
Det blev mumsigt som bara den!


Stekta lammkotletter på ett perfekt sätt med råstekt potatis och faktiskt grönt till också. =)
Ska försöka klura ut vad han ska få laga till nästa gång jag jobbar lördag!

----------------------------------

Härom veckan vann jag en budgivning på Tradera. En täljsten.
Lagom till i fredags fick jag hem den. För 188 kr inkl. frakten fick jag en helt oanvänd täljsten med korkplatta och grov skärbräda.
Den passade ypperligt i fredags då vi skulle äta middag till Karlssons ära eftersom han begåvades med födelsedag den dagen.

 
Fläskfilé och tomater får sig en omgång på stenen. Mot slutet la jag på lite sparrisar.


Det blev verkligen en höjdarmiddag! Lätt som en plätt var det också!
Till filén serverades råstekt potatis, jag hade inget annat val då ugnen var upptagen och dessutom på maxtemperatur och jag kände inte för kokt potatis eller mos. Grönsallad förstås och krustader med svamp och lite annat gottis i en stuvning toppad med ost.

Nu ska jag försöka hitta en till för ungefär samma slant, för det skulle vara roligt att vara fler runt bordet och laga till sin mat. Lite som fondue men på ett lite annat sätt.

----------------------------------

På lördagen gjorde jag en kreolsk fläskfilégryta eftersom jag hade filé kvar sedan dagen innan.


Den bidde inte så pjåkig den heller!


----------------------------------


Ha det gott! Och jag lovar att höra av mig snart igen! =)


RSS 2.0