Söndagsbak

I vanliga fall är det sambon som står för bakeriet, men idag tog jag över degbunken. Sambon har haft fullt upp med att måla i det blivande gäst/tv-rummet och förstås få bort all snö som kommit sedan igår.
Jag har inte provsmakat farinlimpan ännu men det luktar i alla fall gott att dom sen inte ser så proffsiga ut, ja det bjuder jag på.


Farinlimpa

2 kg (knappt) rågsikt
3 dl farinsocker
1 pkt jäst
1 l vatten eller filmjölk
1 msk salt

Blanda ut jästen med lite av vätskan (37 gr), häll i degbunken tillsammans med resten av vätskan.
Tillsätt farinsocker och salt samt ev brödkrydda.
Arbeta ner mjölet lite i taget tills degen blir slät och smidig.
Låt jäsa 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i tre lika stora delar. Lägg i smorda avlånga formar.
Låt jäsa under duk i ytterligare 1 timme.
Sätt in formarna i 175 grader varm ugn på nedersta falsen.
Limporna är klara efter ca 45 minuter eller när innertemperaturen visar 95 grader.
Ta ut de färdiga bröden och pensla med kallt vatten.
Stjälp upp dem på galler och låt svalna under bakduk.


Lördag istället för Fredag

Ja, då fick det bli lite mera matlagning idag istället för igår! Inte någon 2-rätters och ingen 3-rätters heller utan helt enkelt en 4-rätters!
 Ja, ja jag vet, det blev ingen förrätt och ingen efterrätt heller, men i alla fall 4 små rätter, asiatiskt.
Försökte mig på lite "Halv-åtta-hos-mig"-mat. Den härligt roligt, sköna Kanya gjorde mat som jag blev intresserad av. Jag har aldrig förut gjort vårrullar men dom blev faktiskt jättegoda. Sambon fick förtroendet att fritera och det kanske var därför han tyckte dom blev så fantastiskt goda?! (hmmm)
Önskas recept så gå in på Tv 4 och klicka er fram till programmet, del 22.

Så här såg det ut hemma hos oss: 


Nyängetfrukost

Så här ser våra frukostar ut på helgerna! I alla fall allt som oftast!


Beslutsångest och hitta-på-mat

Igår, fredag, hann jag inte med någon speciellt kulinarisk matupplevelse. Sambon har gått på sin passningsvecka och det var tänkt att vi skulle sluta upp vid färgaffären halv 3 för att tillsammans välja färg, för att sen åka hem och "fira" ledigt. Men icke, han var tvungen att ge sig iväg på jobb. Och där stod jag och skulle välja färg och beställa tapet (som vi redan sett ut). Panik!!! Beslutsångest!!! Ja, jag bestämde mig till slut men det vete katten hur det kommer att bli, jag kanske ångrar mig när jag väl greppat målarpenseln.
Middagsmaten blev i alla fall kassler i ugn (hitta-på-mat). Skar kassler i i skivor sedan i mindre bitar. Blandade ihop krossade tomater med kesella och lite grädde samt kryddade. Hällde det över kasslern och sen riven västerbottenost överst och så skjuts in i ugn. Till det åt vi stekt potatis.
Innan jag for hem från Ånge gick jag in på bokhandeln och kollade in reaböckerna. Ja, det slutade förstås med två nya böcker till kokbokssamlingen.
Jag är varken någon bantare eller kakbakare men ville gärna ha de här två böckerna. Sju sorters kakor fanns här i huset när jag flyttade hit men försvann med bonusdottern till Byske. Paulúns bok har jag lagat några rätter ur tidigare när jag och sambon fick för oss att kontrollera om GI fungerade. Jag lånade boken från biblioteket och vi körde igång, jag märkte ingen skillnad viktmässigt men som sagt jag behöver väl inte det heller :-). Bonussonen tyckte det var kul och faktum är att mycket var väldigt gott!
Jag äger också en Viktväktarkokbok och Alftas heliga och dom är minst lika intressanta att titta i.


Torsdagsmiddag

Torsdagens middag blev en höjdpunkt. Något både jag och sambon längtat efter och som var tänkt att serveras redan på måndagen. Efter många turer så blev middagen den av först på torsdagen, men oh så vi njöt...Fläsk, korv, löksås och pärer!


Mat, dryck & bak

Jag älskar att hålla till i köket bland grytor och kastruller. Mesta tiden blir dock under helgerna då jag har lite mera tid. Hemma hos oss är fredagar heliga. Då serveras ofta två- eller trerätters middagar, som ett avslut på arbetsveckan.
Jag äger många kokböcker (den äldsta från 1879) men dom är mest till för att få inspiration. Jag följer sällan ett recept till punkt och pricka utan improviserar, ni vet lite "Man tager vad man haver". Här kommer jag väl att skriva ett och annat om mat och vad jag lagar eller skulle vilja laga. Jag har svårt med recept, men där jag kan kommer jag att lägga ut recept. Vill någon hemskt gärna ha ett måttanpassat recept så går det bra att höra av sig till mig.

Loppis, auktioner och antikt

Jag är en hängiven loppisbesökare. Jag fullkomligt älskar att strosa omkring bland alla grejer. En stor passion jag har är att köpa porslin. Just nu samlar jag på inte mindre än 6 (tror jag det är) olika serviser. Det allra bästa köpet jag gjort hittills är början till en engelsk servis. På en auktionssajt budade och vann jag 14 delar helt oanvända tallrikar mm, under femhundringen med frakt, det kallar jag FYND!
Så här ser den ut:

COUNTRY STYLE   6st Mattallrikar  Jättefina!


Välkommen till min nya blogg!

Ja, det blev som Chili con Karin ville! Fast den här bloggen kommer inte alls att bli lika bra som hennes, men jag gör ett försök.
Jag har lite olika intressen, men MAT är ett stort intresse så en hel del matprat kommer det att bli. Sen har jag ju andra intressen också. Djur och natur, loppisar och auktioner, släktforskning mm. Det kommer nog att bli lite av varje här. Ska försöka lägga in under kategorier så att det blir lätt att välja vad man vill läsa om.

Jag, Märit, bor på Nyänget, som ligger 1 mil utanför Ånge. Jag är sambo med Lasse och tillsammans har vi en massa djur. 14 tackor och 1 bagge, en massa höns (vi är självförsörjande på ägg), 2 hundar, 3 katter och 1 nymfparakit. Fr om i mars kommer det att bli tillökning här, då börjar våra ägg kläckas och vi får nya små ulliga, gulliga kycklingar lagom till påsk och tackorna kommer att få sina lamm. Ifjol hade jag ett flasklamm här inne. Hon, Smulan, fick bo i vedlådan i pannrummet och vi turades om att flaskmata henne. När vi var hemma fick hon gå lös inne och hon följde mig som en liten hund vart än jag gick. Lite jobbigt var det när hon stod utanför toadörren och ropade på mig när jag var därinne. Numera lever hon tillsammans med de andra fåren och vem vet kanske hon får ett eget litet lamm i år.


RSS 2.0