Helgmat

I Fredags blev det Lammfärsbiffar med rostade grönsaker, citronyouhurt och tzatziki.



Mumsfilibabba!

Till förrätt åt vi avokado med skink- & lökröra. Och till dessert blandade frukter med mörk choklad på, som fick gå in i ugnen tills chokladen smälte och till det serverades lättvispad grädde.



Katterna fick kalasa på kokt abborre.

-------------------------------------

Lördagens mat blev följande:


En liten räkmacka.


Till varmrätt blev det fläskfilé, som fått gotta till sig i marinad innan jag lät bryna skivorna som till sist fick gå klara i ugnen. Gott blev det med potatisgratäng och trattissås.


Ingen dessert denna dag men väl en kopp kaffe och likör. Jad drack havtornslikör och Karlsson drack min plommonlikör.

Gjorde iordning en tjälknöl på lördagen också. Men den ska vi äta av senare så den får bli skivad och infryst.

-------------------------------------

Idag söndag blev det älgstek, potatis och sås.

Idag har jag plockat ut lite älgkött, fläsk och lamm för i morgon ska mamsen och jag göra korv. Det kommer att bli värmlandskorv och lammkorv. Jag har aldrig gjort korv förut så därför får mamsen vara med och handleda mig. Det var tänkt att vi skulle göra leverpastej också men tyvärr hade de inte fått hem någon lever ännu på ICA. Så den får vi göra senare.


-------------------------------------

Oj, en utmärkelse! Till mig???



Tusen tack Kerstin för den fina utmärkelsen! Den blev jag jätteglad för!


-------------------------------------


Ha en kommande bra vecka!


Novemberpysslor

Hösten har börjat ta ut sin rätt och jag känner mig allmänt trött. Men snart ska det väl ändå vända, bara det blir lite mera snö och advent med alla sina ljus så kommer det att kännas bättre.
Under tiden sysslar jag med lite av varje, t ex:



Ikväll blir det biodlarkurs.
Det ska bli intressant att få lära sig lite om det. Är det inte allt för betungande eller svårt ska vi, jag och Karlsson, försöka oss på med det. Det blir toppen för all annan odling som vi har och tänker oss att ha framöver.

--------------------------------------------

Vad annars sysslar vi med här på Nyänget???
Tja, jag har börjat komma igång med lite släktforskning, bara för att det är så spännande. Har blivit tillfrågad om att hålla kurs men jag har gjort det i så många år nu och börjar tröttna på att "harva" samma sak varje gång. Visst, det är jättekul och jag lär mig massor själv också och det är roligt när det är deltagare med som har anor från någon annanstans än vår kommun, men nu tycker jag att det är dax för någon annan att ta över kursledarpinnen.



Jag forskar mestadels via datorn. Det finns en hel del program (en del gratis andra svindyra) att alternera mellan. Ibland åker vi till landsarkivet för att läsa i originalböckerna.

 Jag kan tänka mig att forska åt andra också (för en liten penning). Det är ju inte alla som tycker att dom har tid/lust/kunskap men ändå gärna vill veta vilka anfäderna var, då är det ju förnämligt att kunna ta hjälp. Det blir visserligen inte samma sak, som om man forskar själv för under forskningens gång lär man "känna" hela högen och får en helt annan bild av vem människorna bakom namn och årtal var.

Ja, ja, det var det lilla som händer här hos oss.
Nu är det dags att ta itu med middagen.

Ses snart igen! Ha det gott!



Jobbarlördag

Idag har det varit Arkivens Dag.
Vi i föreningen har haft öppet hus för allmänheten. Jag jobbar ju delvis i föreningsarkivet och är sekreterare i Arkivföreningen, så varje år (2:a lördagen i november) när det är denna dag brukar vi ha öppet.
Varje år är det dessutom ett tema och i år var temat "klimat". Så förutom att ha arkivet vidöppet, så visade vi upp lite foton och tidningsklipp i väder/oväder-klimat. Karlsson var med och visade släktforskararkiv och vi hade bjudit in en man att prata tema uppvärmningsklimat, han pratade om vindkraft och solenergi (mycket intressant).


Foto inifrån arkivet. Här får föreningar lämna in sina papper, jag sorterar och arkiverar dom åt resp. förening på så vis blir de efterlämnade för framtiden. I dagsläget finns nästan 300 olika föreningar här, aktiva och nedlagda.
Dagen pågick från klockan 11-14 och när den var slut så for vi hem jag och n´Karlsson.

Kände för pizza idag, men inte köpevarianten, så därför gjorde jag två stycken storpizzor.



Av två långpannepizzor blir det så mycket över att vi kan frysa in och ha som reservmat eller bara ta en bit för att vi är sugna.

Nu ska vi lördagsumgås, hoppas ni gör det ni också!
Ha det gott!


Härliga måndag!

Helgen blev lugn!
Inga större utsvävningar på fredag o lördag. Men igår, söndag stack vi i alla fall iväg på en liten åktur. Vi for vid
10-snåret och Karlsson stannade till efter E14 vid Harrån och gick ner och fotade.



Fina bilder fick han till, han Karlsson!

Färden fortsatte in mot Hemsjö, innan Albacken for vi in mot Gimdalen. Vi stannade till vid ett ställe och skulle sträcka på benen lite. Då hittade vi det här fenomenet:



Det kanske inte syns så bra men det är en grindstolpe som vuxit sig in i en tall.
Vi fortsatte mot Hucksjöåsen och här kan jag tala om att vi fick testa våra nya dubbdäck...
...det var glashalt. Jag satt och höll andan mer än en gång.
Vi kom i alla fall fram till Albacken till slut (från andra hållet) och här stannade vi till vid Måsjöforsen.
När vi kom hem igen hade klockan tickat på i 4 timmar.

Som tur var hade vi färdig köttfärssås i frysen så det var bara att tina den och koka pasta till.

---------------------------------

Idag var det jobbardag igen! Det var väl som vilken måndag som helst bara det att jag fick sjusärdeles huvudvärk på förmiddagen. Kanske berodde på ett av mina besök eller nåt annat, det vet jag inte riktigt. Som tur var, var det jag som hade bilen idag så jag kunde komma hem i skaplig tid. Stannade bara och snabbhandlade lite på ICA. Bestämde redan på vägen hem att idag blir det snabbmat, stekt Färilakorv och potatismos, då skulle jag kunna få ca 1½ timme alldeles i lugn och ro.

Men attan! Vad hade jag glömt att köpa???
Det kom jag snabbt på när tre katter kom springade mot mig när jag körde in på gården. Dom var utsvulten?!
Kattmat??? Visst ja, det var ju det jag skulle köpa, INTE bananer!!!


Melker, gokatta våran!

Jaha! Det var ju bara till att tänka om då!
Sms:ade Karlsson och sa att jag hämtar honom. Tog med mig Roj och åkte upp till Ånge. Handlade, hämtade Karlsson och så hem då.
Och en väldigt snabb middag!
Men, nu hade jag hållit igång och på nåt sätt så försvann huvudvärken på vägen.
Kanske den stannade där bland djurmaten på konsum...hoppas det!

I morrn är det en ny härlig dag!


Karlssons trerätters

Igår var det Karlssons tur att bjuda mig på trerätters middag. Jag såg med spänning fram emot vad han skulle hitta på för nåt.



Visst ser han koncentrerad ut???



Till förrätt bjöd han på franska med ägg och skagenröra. Mumsigt!



Varmrätten blev en skiva av rökt skinka och en av rökt lamm, mellan dom la han ost och snabbstekte det hela. Hasselbackspotatis och trattissås blev gott till.
Den som har ögonen med sig ser att till varken för- eller varmrätten serverades det några grönsaker?! Vet inte om det var med flit eller om han helt enkelt glömde det. =)



Som avslutning serverades glass med smält mintchoklad.

Det här ska Karlsson få göra om fler gånger fast då kanske jag vill ha liiiite grönsaker i alla fall.
Den som lever får se hur det blir med det!


Ha det bra!



Allhelgonaafton

Idag kom häxorna fram på biblioteket. Flera i personalen hade spökat ut sig. Barn (och vuxna) fick testa om dom vågade sticka ner händerna i lådor med läskiga saker i. Om dom tordes fick de ett fin diplom. Popcorn och häxgodis serverades i mängder och en pysselhörna fanns.



Josefin hade en liten pysselhörna, där barnen fick göra garnspindlar. Här sitter Arvid och pysslar.



Roffegubben tittar beundrande på Katarina den förskräckliga!



Undrar vad häxan från Furumovägen tänker göra med Roffe???

---------------------------------------------

Karlsson hämtade mig när jag slutade jobba och vi for till kyrkogården för att tända ljus.



Vi tände ljus vid pappas grav och vid mina far- & morföräldrars gravar.



Tösabiten Ella var också och tände ljus.

--------------------------------------

Tid att laga till trerätters var det gott om idag eftersom vi kom hem så tidigt. Jag hann t om dammsuga av golven också.
Till förrätt blev det gratinerade kronärtskocksbottnar som jag serverade med några kalkonskivor. Fotot blev så dåligt så det bryr jag mig inte om att lägga in.



Varmrätten blev kycklingbröst med rostad potatis, tomatsallad (kvar från dagen innan), sås och gelé.

Som avslutning serverade jag denna ljuvligt goda dessert:

PAVLOVA


Helt fantastiskt god!

Innan vi åkte hem från Ånge var vi in på systembolaget för att inhandla lite goda drycker. Och vi blev väldigt postivt överraskade. Kvinnan vi handlade av var verkligen serviceminded och så tillmötesgående och jätteglad att vi har kunnat handla hur mycket som helst. Det var roligt också att ge henne lite fria händer att välja dryckerna till oss.



Bland annat ville vi fylla på vårt vinförråd. En byrå i köket där en låda saknas har blivit ett perfekt vinställ.

Allhelgonadagen får Karlsson bjuda mig på trerätters! Det ska bli spännande att se vad han hittar på. Jag får återkomma om det senare.

Tänd ett ljus (eller gör som vi ska göra ikväll, tända marschaller) och tänk på alla som funnits hos oss i livet men som nu finns i våra hjärtan!

Ha det bra!


Sån är jag!

Idag bidde det köttfärslimpa till middag. Jag tror det var ett tag sedan vi åt det. Till det serverade jag kokt potatis, gräddsås och tomat/lök-sallad. Tomatsalladen gjorde jag därför att jag hade två tomater som var på väg att förstöras och Karlsson pratade i helgen om att det var längesedan han hade fått det.
Så, så fick det bli!



När jag handlade beslöt jag i all hast att jag skulle baka bullar efter middagen. Kan ju vara bra att ha kaffebröd hemma nån endaste gång. Tycker mest jag serverar släta koppar kaffe eller möjligen smörgåskex (eller kärringkex som Karlsson envisas med att kalla dom) med smör och ost.
När jag satt och väntade på att bulldegen skulle jäsa skalade och rev jag några potatisar som blev över efter middag. Dom använde jag till 2 potatislimpor, som jag bakade när jag ändå var på gång.



Det måste ha varit särdeles bra kvalitet på jästen jag köpte idag, för både bullarna och limporna blev enormt stora. Nåt fel på smaken tror jag inte att det blev. Karlsson godkände i alla fall bullarna, trots att jag inte hade nåt pärlsocker hemma.

Konstigt att jag alltid ska göra en massa de dagar när jag jobbar full dag och egentligen skulle behöva vila med tanke på min usla nackj...l. I morrn slutar jag redan klockan 11, undras vad jag tänker hitta på med då? Fast det kanske inte blir ett jota gjort. Men det gör inget, jag får inte speciellt dåligt samvete för att jag hoppar över att städa nån dag eller gör pulvermos istället för pärstampa till middag.
Sån är jag!

Ha det allra bäst!


Framtiden...i växt- & människoriket!

I det förra inlägget blev mest skrivet om mat och vad vi har gjort för att klara oss till nästa års växtsäsong.

Men jag har ju gjort lite annat också. :D

Bl a var jag och en kompis på kurs i "Yrkesmässig odling av udda bär". Och det var en mycket intressant och givande dag om än väldigt lång. Men vi hann med mycket och vi fick träffa många trevliga människor att utbyta erfarenheter med. Inte gjorde saken sämre att vi vistades i Alfta på Alfta Quren (fd Alfta Rehab). Där tillbringade jag 4 veckor drygt 1 år efter bilolyckan. Min kompis har också varit där vid ett tillfälle, så det blev ett kärt återseende av det gamla huset och också känna igen en hel del av personalen. Nog om det, vad var det vi fick lära oss då, undrar du kanske?

Jo, kursen skulle bidra till att fler vågar ta steget och starta odling av lite mer udda sorters bär. Eller helt enkelt bara få mer kännedom om bären och hur man bäst håller ogräset i schack och hur man odlar ekologiskt.
Kirsten Jensen,  rådgivare från länsstyrelsen i Västergötland som höll i kursen, var otroligt duktig men ack så jobbigt det blev på slutet av dagen när både hon och vi var trötta. Hon är danska så på slutet förstod man inte allt hon sa!
Men vi fick tjocka kompendier om de olika sorterna så det är bara att läsa på.
Bären vi fick lära oss om var:



                      Havtorn                  och                   Saskatoon
Bilden på havtorn har Anki Tjernberg tagit och hem till henne gick vi för att titta på hennes odling, som var tre år gammal. Första säsongen inga bär (ca 30-40 buskar), andra säsongen 5 bär och i år 66 kg!!! 

        

                  Rosenkvitten                     och                         Aronia
Till min förvåning visade det sig att lilla mamma har några buskar av Aronia, så dit beger vi oss självklart till våren och "stjäl" lite av henne.

Förutom dessa bär pratade vi också om krusbär och rabarber.

Som jag skrivit om förut så har jag redan innan den här kursen beställt havtornsbuskar, som levereras i maj. Det tråkiga är att jag måste vänta så länge innan jag kan skörda.

Här i dagarna fick jag inbjudan till en annan kurs. En kurs om ogräshantering i grönsaker och jordgubbar. Skulle ha varit väldigt intressant att gå på, men det är i slutet av denna månad och lite långt att åka. Men det kanske dyker upp fler kurser senare.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

I söndags var vi bjudna på dop.



Lilla miraklet Ella fick sina fina namn; Ella Karin Julia. Här på bilden syns prästen, pappa Jonas med Ella i famnen, som gärna vill tvätta händerna i dopfunten, mamma Matilda, och Ella´s morbror Markus.




Fyra generationer Karin. Lilla Ella, mamma Matilda, mormor Maggan och gammelmormor May-Brith.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha det gott! Jag ska försöka bättra mig och skriva lite oftare i bloggen!





Länge sedan sist...

Bloggandet har legat nere ett tag. Beror väl på att det är höst och då går allt lite trögare och så är det ändå mycket som ska hinnas göra inför vintern. Bredbandshaveri har det också varit.

Vad har då hänt här???

Jo, eftersom det är höst så ska ju allt fixas utomhus och det är gjort sedan ett tag. Men vi har haft slakten av lamm som ska göras också. Åsså köper vill billiga rotfrukter så då blir det till att ta tillvara och omvandla en del av dom också.



En del av lammena blir till färs. Skånkarna ska vi röka i helgen.



En bakdag uppe hos mamma blev det också.



Rödbetorna har jag lagt in, så det ska räcka för ett år framåt.



En dag sålde de billiga paprikor på ICA, tror det var 8 st för 25 kr. Då passade jag på att köpa och gjorde en inläggning av dom. Det blev riktigt gott!



En rejäl laddning med ärtsoppa har jag kokat också, så nu har vi flera liter i frysen.



Passade samtidigt på att baka ett bröd. För till ärtsoppa ska det va en mjuk macka med smör och ost!


Ja, det är väl det här som har hänt i matväg. Visst vi äter mat varje dag och jag lovar att jag ska bättra mig med bloggandet.
Nu är det hög tid att värma korvgrytan, som jag var ut till visthuset och hämtade i morse!

Ha det gott alla!



RSS 2.0