Byskeresa

Då var man på hemmaplan igen då efter resan upp till yrvädret i Byske.
Tack vare mina snälla goa pojkar kan vi göra en och annan stökresa emellanåt, jag och Karlsson. Pojkarna hjälps åt att sköta alla våra djur.

Vi åkte redan på torsdagmorgon för som vanligt behöver vi hiskeligt med tid. Vi vill ju kunna se och uppleva saker på under resans gång och då får man inte stressa.



Första stoppet för lite fotografering blev vid Jämtlands egna Hornborgarsjön. Strax ovanför Ragunda brukar tranorna varje år samlas just på den här lägdan.



Dom blev lite skrämda av Karlsson och drog iväg en bit längre upp.



Någonstans efter Sollefteå började våra magar att kurra och vi stannade till för att inta lite lunch. Vi brukar göra en sallad att ta med, lite bröd och någon tub med mjukost. Och förstås, koka kaffe!



I Åsele tänkte vi stanna till och gå in på Statoilmacken för lite karamellhandel, MEN, där fanns bara pumparna kvar, butiken var riven! Så då svängde vi in mot centrum och där fanns den här lappluvan att beskåda.

  ----------------------------------------------

Ju längre norrut vi kom på vår resa desto mera vinter fanns det kvar! Det var lite kul att jämföra med ifjol då vi var upp, exakt samma datum som nu. Efter Åsele började det märkas stor skillnad.



Det här fotot är knäppt i Åttonträsk som ligger mellan Åsele och Lycksele. Snö, snö, snö så långt ögat ser! Vägbanan var snöfri men mycket mer var det inte.

---------------------------------------

Nästa kaffestopp blev vid Öre älv. Jättefint ställe att rasta på, men i år fick vi vackert sitta inne i bilen och dricka kaffet. Det var stora snövallar, som gjorde det omöjligt att ta sig fram till gapskjul och bänkar. Ifjol gick vi ner till älven och fotade.

Klockan 17 ca var vi framme i Byske. Då checkade vi in och bar upp vårt bagage på rummet för att därefter bege oss till Elin och Kristoffer. Elin bjöd på underbart god kycklingwok, vi var så hungriga att vi totalt glömde bort att fota det fint dukade bordet och den goda maten.

Kvällen blev tidig så vid åttatiden gav vi oss tillbaka till Gästis för en välbehövlig vila inför nästkommande dag.

---------------------------------------

Sista april:

Vi sov till klockan nästan var åtta på morgonen, herrejisses till och med Karlsson sov så länge!!! Det var till att ta en dusch och sen ner till frukosten.




Härligt gammal miljö på gästis! Och eftersom vi var de enda gästerna fanns det massor att äta! :D
Morgonen efter, 1 maj, var det stängt men då hade dom fyllt en kyl med massor av godsaker till oss att inta till frukost.

---------------------------------------

Vid halv 10 ungefär slöt vi upp på bussgods, där Elin och Kristoffer väntade. Kristoffer hade gjort ett jobbarpass (han är busschaufför) och var nu ledig några timmar. Vi åkte till Skellefteå för att shoppa loss på stan. Trots att vi varit upp flera gånger har vi aldrig varit in till stan förut. Det regnade/snöade hela dagen så det passade bra att gå i affärer. Var bl. a. in på Guldfynd och handlade samt passade på att träffa Kristoffers syster, som arbetar där. Var på café (svindyrt) och fikade. Kom på att jag skulle besöka affären med grön skylt för att inhandla vin till middagen.

 

Sällskapet stannade utanför så jag gick in själv. Bäst jag står där i kassakön ringer Elin och talar om att  Brolle Jr står i en av köerna. Synd att jag inte har kameran med mig tänkte jag! När jag står där och ska stoppa ner vinet i påsen ser jag att det har inte varit någon idé att ha kameran med och fota kändisen. Jag har aldrig, ALDRIG, sett någon kunna krypa in och gömma sig i sin huvtröja så som Brolle hade gjort. Han måste ha känt sig väldigt obekväm och definitivt var han inte på humör att kallprata och bli fotad av en okänd människa! Tja, jag kommer väl att åka upp fler gånger, och jag vet ju var han håller till, så det är väl bara att invänta rätt tillfälle. ;-)


---------------------------------------

Förra årets sista april tillbringade vi kvällen vid Byske älv där vi grillade i det vackret vädret, då var det varmt (runt 18 grader). Så här såg det ut då:

 

Älven hade rivit under natten så isflak for med forsarna annars var det ytterst lite snö längst ner vid älvkanten. Röken på andra sidan är Byskes majbrasa. I år såg älven ut så här:



Älven har nätt och jämt rivit ännu och det är inte speciellt behagligt väder, runt 2-3 grader bara och snöblandat regn.

Så istället för att grilla åkte vi hem till Elin istället, och vi dukade upp lite smått och gott.



På kvällningen kom Kristoffer hem för en liten rast i busskörandet. Efter att han hade vilat och ätit följde vi med honom på sista bussturen för kvällen. Den gick från Byske till Skellefteå och tillbaka igen. Vädret var som gjort att tillbringa i en buss! :-)



Vid 22-tiden var vi hemma igen och vi hoppade av vid Gästis.

---------------------------------------

1:a maj:

Elin och Kristoffer hämtade oss på morgonen och färden gick norrut. Första stoppet blev vid en rastplats i Töre, därefter fortsatte vi resan i spöregnet. Vårt mål kom vi fram till mitt på dagen.





 




Just det, Sveriges nordligaste IKEA. Det såg precis ut som i Sundsvall, man kände sig väldigt hemma här.

En tur över till finska sidan blev det också, men eftersom det var 1 maj var det väldigt lite aktivitet där, men vi har ju varit där i alla fall nu då.

---------------------------------------



Kalix kan skryta med en glob dom också, färgrannare än stockholmarnas! Det ska visst föra tankarna till ett löjromskorn. Kalix är ju kända för sin Kalixlöjrom.

---------------------------------------

Ett stopp till gjorde vi på hemvägen. Det var i Piteå där vi slank in på Dollarstore. Sedan bar det iväg till Ålund och Kristoffers föräldrar som bjöd på en gudomlig middag.

Kvällen tillbringade vi så här, hemma hos oss på Gästis:



---------------------------------------

2 maj och uppbrott:


Hej då Byske! Ses en annan gång!

Dags att styra kosan hemåt. Först mot Skellefteå och över området med det vackra namnet.




Mot Boliden men som vanligt var vi tvungna att göra en avstickare. Den här gången blev den ca 10 mil. Istället för att åka direkt mot Lycksele for vi istället mot Malå (för där har vi aldrig varit) och sedan mot Sorsele, där vi ändrade riktning och åkte mot Lycksele. I Lappland var det rejält mycket snö, undra hur mycket dom hade i vintras?!



Vindelälven.

---------------------------------------

Hemma på Näset igen efter nästan 9 timmars resa! 


---------------------------------------

 


Kommentarer
Postat av: KarinW

Wow vilken resa ni gjort, trodde inte ni skulle dra så långt norrut(måste träna upp min sverigegeografi).

Kul med så mycket bilder! Men ni åkte verkligen till vintern.

Trevlig helg!

2010-05-07 @ 22:35:42
URL: http://chiliconkarin.blogg.se/
Postat av: Märit

Ja, du Karin, nog var det vinter alltid. Och vädret var uselt, men därför kunde vi åka och shoppa istället och inte känna att vi skulle ut och titta på sevärdheter. Vi har besökt ganska många sådana på tidigare resor ditupp. Och i sommar lär vi nog åka dit igen och då kan vi leta upp de sevärdheter som vi ännu inte har varit till.

2010-05-09 @ 10:30:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0