Söndagsbak

I vanliga fall är det sambon som står för bakeriet, men idag tog jag över degbunken. Sambon har haft fullt upp med att måla i det blivande gäst/tv-rummet och förstås få bort all snö som kommit sedan igår.
Jag har inte provsmakat farinlimpan ännu men det luktar i alla fall gott att dom sen inte ser så proffsiga ut, ja det bjuder jag på.


Farinlimpa

2 kg (knappt) rågsikt
3 dl farinsocker
1 pkt jäst
1 l vatten eller filmjölk
1 msk salt

Blanda ut jästen med lite av vätskan (37 gr), häll i degbunken tillsammans med resten av vätskan.
Tillsätt farinsocker och salt samt ev brödkrydda.
Arbeta ner mjölet lite i taget tills degen blir slät och smidig.
Låt jäsa 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i tre lika stora delar. Lägg i smorda avlånga formar.
Låt jäsa under duk i ytterligare 1 timme.
Sätt in formarna i 175 grader varm ugn på nedersta falsen.
Limporna är klara efter ca 45 minuter eller när innertemperaturen visar 95 grader.
Ta ut de färdiga bröden och pensla med kallt vatten.
Stjälp upp dem på galler och låt svalna under bakduk.


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Kul att du också har börjat blogga! Jag tycker att det är riktigt kul trots att jag ALDRIG trott att jag skulle börja med nåt sånt. Kommer att kika in hos dej fler gånger. Lycka till med bloggandet!

2010-02-28 @ 18:42:39
URL: http://mindag-k.blogspot.com/
Postat av: Karin W

Men hej Märit!

Vad kul att du börjar blogga! Jag lovar att du kommer att bli beroende av skriveriet för det blev jag men nu har det lagt sig lite.

Jag tittar snart in igen/Karin

2010-02-28 @ 21:37:51
URL: http://chiliconkarin.blogg.se/
Postat av: Karin W

De där limporna har jag inte gjort på säkert 10 år!

Kanske är dags nu då för dom är väldans goda.

2010-02-28 @ 21:40:30
URL: http://chiliconkarin.blogg.se/
Postat av: Märit

Kerstin: Vi får se hur det här blir, har ju bara börjat, men vem vet jag kanske fastnar ordentligt. Jag brukar in och kika i din blogg. Synd att jag missade loppiset, som du hade.

Karin: Ja, du fick som du ville. Nu kommer det väl inte bara att bli matprat men i alla fall lite. Jag har heller inte gjort limporna på ett tag. Och dom blev goda! smasken

2010-03-01 @ 10:58:42
URL: http://torparsambo.blogg.se/
Postat av: research papers

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i tre lika stora delar. Lägg i smorda avlånga formar.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0