Fiskafänge på Nyänget

Igår saltade Karlsson in 6 sikar, som han har rökt idag. Den åt vi av till middag tillsammans med kokt potatis och äggröra med ost i.
Näten blev ilagda igår igen, och idag blev det en rejäl fångst, drygt 50 sikar, 2 rödingar och ett tjugotal abborrar. Kompisen nere i Tälje fick komma och hämta en kasse med fisk. Trots att vi gett bort en del så har vi nu fulla frysen med fisk.



Det tog ett antal timmar för Karlsson att trassla ur alla fiskar.

----------------------------------



Till middag igår blev det grönpeppargryta med fullkornsris.



Och till dessert, vaniljglass med chokladbitar. Till den serverade jag av min nykokta krusbärsmarmelad. Marmeladen hade jag smaksatt med whisky och vaniljsocker, det blev jättebra och passade utmärkt till glassen.

Ha det gott!


Helg...igen!

Fredagens tvårätters på lätt och snabbt sätt:



Avokado fylld med köpt legymsallad som jag tillsatte lite skinkbitar i.
Bredvid en skinkskiva, tomat och äppelklyfta.



Kassler skuren i skivor och sedan i halvmånar. Jag stekte på kasslern och röd paprika skuren i bitar. Sen hällde jag på en burk crème fraiche och lät det puttra på svag värme en stund. Sen smulade jag ner gorgonzola intenso. En mycket god och smakrik ost.
Till kasslern serverade jag rostade potatisskivor och morötter samt haricots vert.
Enkelt, lätt och gott!

På kvällskvisten flyttade vi oss ut från köket och till vår myshörna.



Gungstolen är min och där är det skönt att sitta. Det tycker Roj också, som gärna vill sitta i mattes knä och bli gungad. Mynta tog plats på mina ben istället.

-------------------------------

Lördagmorgon vaknade jag sent, men så skönt det var att sova ut ordentligt!
Karlsson hade varit och plockat upp näten, som han la i igår. Och utdelningen blev skaplig, så ikväll ska vi åka och lägga i ett antal nät igen. Enligt bondepraktikan är det gynnsamt att fiska mellan den 26-30 augusti.



Det blev ganska många sikar, 4-5 öringar och ett helt gäng med abborre. Siken ska Karlsson röka i morgon.

Bara för att han var så duktig att fixa nätläggningen och upplockningen av dom ordnade jag en god och närande frukost. =)



Mmmm, gott med rågmjölsgröt!

Nu ska vi åka till mamsen med lite fisk, då blir hon nog glad för hon älskar fisk.

Ha det gott!


Korvgryta à la Nyänget

Jag har ju gjort ett försök till att göra månadsmatsedlar. Hela september är klar och stora delar av oktober månad. Hittills har jag (vi) hållit oss ganska bra till matsedlarna med några få byten av dagar och några dagar då vi ätit någon annanstans än hemma. När jag gjort matsedlarna har jag haft tanken att veckorna ska innehålla, korv-, köttfärs- och fiskdagar. De övriga två dagarna kan det bli soppa, pannkaka, pölsa osv. Helgerna viker vi till rent kött, kanske längre tid i köket och lite dyrare ingredienser.
Vi har utgått mycket av vad vi har i frysarna. Och faktum är att vi ser resultat av det och det har börjat minska i dom. Har faktiskt också märkt att mataffär´n inte får lika många besök längre. 
 
Vi måste ju tänka på att vi beställt en halv gris och även beställt älgkött och troligtvis blir det lite nötkött också. Och icke att förglömma, vi har ju lammslakt här i oktober. Så då måste det bli plats i boxarna!
I helgen ska vi i alla fall ta ut några lammskånkar ur frysen och röka dom.

Matsedeln idag bjöd på en värmande korvgryta.



Det blev en väldigt billig middag för två varsin matlåda till i morron + en matlåda extra som får åka in i frysen här i köket. Det enda jag köpte var kålrot, rotselleri och purjo. Potatis och morötter finns i landet. Persilja finns från förra året i frysen och Färilakörven ligger betald och klar i frysboxen. =)
Ska strax gå ut i matboden och plocka in ärtsoppa, som vi ska äta i morron, en limpa och en bit korv som vi ska ha till pålägg .

Ha det gott!


Herdepaj

Nu är det tisdag och jag har jobbat i två dagar.
Jag hör fortfarande dåligt, men det går inte att vara hemma längre. Som tur är slipper jag passen i utlåningsdisken och kan istället vara nere på mitt kontor och arbeta. Det är tur man har snälla jobbarkompisar som ställer upp!

Igår åt vi en av mina favoriter. Pölsa! Jag tycker det är så gott! Jag har inte kommit så långt att jag gör egen pölsa ännu, men den köpta duger fint till mig. Som tur var blev det lite över så jag fick till min matlåda idag. Karlsson fick plocka fram nåt annat ur frysen.

Idag åt vi Fåraherdens köttfärspaj. Det blev en stor form, som räckte både till middag till oss + varsin matlåda till i morgon. Jag gjorde två portionsformar också, som jag har fryst in för kommande behov.




Bilden blev något suddig, men jag tror att det framgår ändå vad det är. Att det ser bränt ut i hörnen beror på att köttfärssåsen pyser upp och rinner över. Gärna förstås ända ner i ugnen och till följd av det sätter brandvarnaren igång! Men nu vet vi att den fungerar i alla fall!
I morron ska vi nog införskaffa en ny fläkt, som förhoppningsvis ser till att brandvarnaren inte behöver sätta igång "bara" för att det råkar pysa över.

Ha det gott!


Norsk torsk

Idag har vi ätit en ljuvligt god middag!
Det var torpar´n  som fick laga till den. Jag hade bara förberett, satt potatis på kokning och kokat ägg.
Vad blev det då undrar ni? Ja, av rubriken förstår ni nog.

Kokt torsk, potatis, äggsås och gröna ärter



En gammal klassiker med andra ord.
Torsken fick vi av en karl på byn, som varit och fiskat i Norge. Och det är minsann en helt annan smak än det där frysta torskblocket man köper på ICA!



Det var fler som tyckte det var gott också. Mynta vräkte i sig det hon fick. Nu är hon inte speciellt lagran vad gäller maten. Hon äter nästan allt man ger henne. Kokt ägg, ost, korv och nu senast gav jag henne blåbärsfil (trodde det var vanlig fil) och den slickade hon i sig också.
Roj tyckte också om torsken liksom Melker. Nu är det bara Bamse-mannen, som ännu inte varit in och fått smaka, men han dyker väl upp vad det lider.

Ha det gott!


Eländes elände...

Första arbetsdagen efter semestern och jag sjukskriver mig!
Förkylningen vill inte släppa taget. Är fortfarande stendöv och har (igår) börjat få susningar i öronen + i huvudet, irriterande! Börjar känna av medicinen i magen också.
Bara ELÄNDE!



En god frukost kanske lättar upp humöret lite.
Fil och müsli med lite ringlad havtornssirap, rostad macka med ost och krusbärsmarmelad, kokt ägg med kaviar och så ett glas juice.

Här hemma är det inte bara jag som är klen. För någon dag sedan upptäckte jag att Melker är svullen på nedre delen av sin vänstra kind.



Det syns inte så väl på bilden hur svullen han är. Han har ont också, har försökt att titta efter men han rycker undan huvudet. Troligen har han blivit biten eller stucken av något. Han befinner sig ju oftast ute på lägderna i jakt efter smågnagare.
Nu ligger han mest inne eller ute på bron och sover. Tack och lov så äter
och dricker han i alla fall.

När jag ändå är inne på ämnet djur vill jag berätta om de här djuren:



Änder av nåt slag.
Dom syns lite dåligt men det är änder. Mamma And en bit bort till vänster och en skock med ungar till höger.
Dom här studerade vi en kväll uppe i Torringen.
Jag kan inte begripa hur dom gör?! Som på en given signal försvinner alla, mor och barn, ner under vattenytan, samtidigt. Inte en enda av dom synkar fel. Likadant när dom kommer upp till ytan igen.
Plopp! Och så är alla uppe exakt samtidigt! Hur gör dom? Okej, ovan vatten kan jag tänka mig att mamma And ger ifrån sig ett pip eller nåt, men under vattnet?
Någon som kan svara på det?

Dom här fyrbenta djuren har flyttat in på lägden bredvid vårt hus.



Så nu har vi fått fullt med nya husdjur inne.
FLUGOR! FLUGOR! FLUGOR!
Jag blir tokig på alla flugor!
Springer omkring och försöker slå ihjäl dom, lilla Mynta hjälper till så gott hon kan.

Nu ska jag gå och lägga mig och läsa min bok.
Jag ska låta bli att höra susningar och knäppningar i öronen!

Ha det gott alla!


Sista semesterlörda´n

Idag har det varit kvalmigt och fuktigt, egentligen har det varit skönast att vara inomhus.
Men vi tog i alla fall ett tag med "visthusboden", städade undan lite och plockade över nästan allt från den ena frysboxen till den andra. Om nån dag har vi nog kunnat flytta över allt så då ska den tomma boxen städas. Därefter flytta över från den fulla till den tomma nystädade, för att göra samma procedur med den. Vill ha dom rena och fina inför hösten. Dessutom är det inte helt fel att inventera vad man har i frysarna. En del kunde vi plocka ur genast och koka för att ge till hönsen. I morgon blir det jordkällaren som får sig en omgång.

Bilder på hur vår visthusbod ser ut:


Högra sidan av boden. En frysbox rakt fram och till höger ett gammalt överskåp, som nu används som extraskafferi. Bra att ha när man storhandlar exempelvis konserver mm. I det här skåpet förvarar vi även glasburkar, som kommer att användas till gelé, sylt, chutney och annat som vi tar tillvara.


Vänstra sidan av boden. Den här frysen är nu full, men en jättehink med rensade lingon från förra året tar sin plats i den. Ska ta och koka sylt av dom endera dagen. Lådan på golvet innehåller en stor köttkvarn, som vi köpte häromåret. De man har till hushållsassistenten förslår inte långt när man ska mala mycket och att låna är ingen höjdare heller, bättre att köpa en själv. Kitteln ovanpå är en konserveringskittel. Den köpte vi förra hösten och vi har tänkt att försöka oss på att konservera lite själva. Tänker ta hjälp av mamsen och svärmor, dom har ju använt såna här.
Kylen kan vara bra att använda någon gång. Senast var när Karlsson fyllde 50 år, då slapp vi ha all mat inne, som tog plats. Mellan frys och box finns precis plats för två bakbord. Det stora, som syns på bilden, gjorde svärfar till mig när jag nästan nyss klivit in, som torparsambo, genom dörren här på Nyänget. Den är stor, täcker hela köksbänken, men den är suverän när man gör storbak. Bakom står ett litet behändigt, som jag fått av goa Kristin, det är lämpligt när vi gör bara en stöpa eller mindre kakbak.

-----------------------------------

Efter middagen idag, som bestod av sambalkotletter, potatis från egna landet, egna tomater och sockerärter (fotade men det såg inte gott ut på bild!), for vi upp till Torringen för att kanske, möjligen få lite fisk. Jag misstror ju denna sjö och ikväll besannades de ännu en gång! I söndags var vi upp och jag fick faktiskt en liten öring då, men den tappade jag innan jag fick den i båten (vi hade ingen håv med oss). Det är enda gången jag fått ett napp över huvudtaget i den här sjön, som alla lovordar så.
Ett annat fenomen efter vägen upp till Torringen, jag har aldrig sett ett 4-fota djur där någon gång. Endast harspår.

Ha det gott!


Sjukdom och syltning

Idag har vi inte varit ute på vägarna nåt. Karlsson har varit och förberett för ny fårhage och jag har just inte gjort någonting, i alla fall inte på förmiddagen. Vid 14-tiden var jag i alla fall tvungen att sätta mig i bilen för en tur upp till Ånge.
Vaknade i morse med ögoninflammation/infektion och insåg att NU måste jag nog få komma och hälsa på farbror eller tant Stetoskop.
När jag ringde, sisådär vid 11-tiden, fick jag raskt veta att har man haft örvärk och det har värkt sönder bör man allt kontakta VC. Har det, som i mitt fall, varit värk och värkt sönder i bägge öronen SKA man ABSOLUT kontakta VC.
Vari satt problemet??? Jag kontaktade ju dom???
Jag fick komma in ganska omgående och när farbror Stetoskop kom in suckade jag (tyst, tror jag, jag hör ju inte). Det var läkaren vars för- och efternamn börjar på bokstaven S, som klev in i undersökningsrummet. Han började prata men jag såg bara hur munnen rörde sig och antog att han sa något till mig. Jag bad honom, vänligt, att prata högre för jag hör väldigt illa just nu.
Han undersökte mina öron och tittade i halsen, undersökte öronen igen och undrade om jag inte hade ont? Nej, sa jag det gick över när det gick hål på trumhinnorna. "Jamen, har du inte feber?", nej sa jag, det har jag inte och har heller inte haft. "Du måste väl ha ont i öronen?", NEJ! (hade jag lust att skrika), jag har inte ont i öronen.
"Jaha, och så har du ögoninflammation", eller om han sa infektion, jag hörde inte vad han sa, "det hör ihop med den infektionen som du har". När han talade om att jag inte skulle få penicillin utan Ery-Max istället krävde jag att få även Betapred utskrivet. Det är år och dar sen sist jag åt någon medicin, och jag vet att förutom penicillin så är det nåt mer jag inte tål. Sist jag åt det fick jag andnöd. Han gjorde som jag sa samt bad mig komma tillbaka om fjorton dagar.
Ja, så kan det gå när man får infektion och måste till VC.

-------------------------------

I eftermiddag har jag plockat både krusbär och svarta vinbär. Men fick lov att komplettera bären eftersom vi inte fick så mycket på våra unga bärbuskar. Hos snälla grannen Kristin fick vi plocka det vi behövde. Av de svarta vinbären ska det bli gelé och av krusbären är det tänkt att det ska bli marmelad.
Bäst jag höll på med syltningen kom en annan god granne, Karin och hennes BÅ, hit med en kasse blek taggsvamp. Så just nu sitter Karlsson och rensar dom.
Dom ska vi förvälla och stoppa in i frysen. Tidigare har jag fått massor av torkade trattis av dessa goa människor från Tälje!

Tack, tack goda grannar!

-------------------------------

Nu ska jag ta lite medicin och se om dom gör underverk med min infektion!

Ha det gott!


Jag bestämmer...

...idag!
Igår bestämde jag att vi (jag, Karlsson och mamsen) skulle ut och åka idag oavsett väder. Jag bestämde var vi skulle göra våra stopp och vad vi skulle titta på (2 ställen bara), i alla fall i första hand. Sen kan det ju alltid smita in nåt annat sevärt beroende på vilken väg man väljer att åka. Karlsson skulle i alla fall få göra vägvalen utifrån mina val av stopp för våra besök.
Hursomhaver, vi kom iväg sent idag. Klockan blev nog närmare halv 10 och det berodde på att jag sov lite längre än som var tänkt. Jag hade nämligen örvärk i det andra örat i natt!!! Somnade och sov inte riktig förrän vid 4-slaget ungefär. Idag är jag näst intill stendöv på bägge öronen, men det är ju inte dom man tittar med gubevars!

Vi åkte i alla fall upp till By och hämtade mamsen. Hon var resklar direkt så det var bara att styra kosan mot första sevärdheten. Vi åkte över skogen till Strångsund, tog av där mot Gillhov och vidare mot Svenstavik. I Svensta stannade vi till på Dollarstore, inte mitt först stoppställe, men mamma har aldrig varit in där så vi tyckte att det kunde hon gott få göra. Jag kunde ju köpa halstabletter och Karlsson färdkost i form av godis där också till en billig peng. Vi kom ut med en full kasse, och det var inte bara halstabletter och godis i den. =)

Genom Svenstavik och strax utanför i Galhammar stannade vi vid sjön för första fikapausen. Galhammar gav gamla vibbar, hit har jag fått "äran" att vara chaffis många gånger.



Det var ljuvligt gott med fika! Jag hade bara druckit kaffe innan vi for hemifrån.

Från Galhammar bar det iväg igen. Vi skulle åka till Hovermo (mitt ena val av besök), men Karlsson tog av en annan väg så vi hamnade på andra sidan av Hoverberget. Då var det ju som gjort att åka upp till toppen och beskåda utsikten där först innan vi kom till Hovermo.



Mäktig syn! Fick inte riktig med på fotona hur långt och mycket man verkligen ser däruppifrån. Det finns även en toppstuga här där man kan fika om man känner för det.
Vi åkte nu runt berget och kom så småningom fram till Hovermo. Hit har jag och mamma varit förut, vi åkte med en Norrskogsresa. Det finns hur mycket som helst att se.





Mor framför tavlan på gården som ger en beskrivning av vad som funnits här och vad som fortfarande finns.
Vi började vår vandring i gårdsmuseet som är inhyst i ladugårdsbyggnaden. Här finns hur mycket som helst att se vare sig man är samlare eller inte. Här finns massor, kameror av alla de slag och från olika tidsåldrar, jordbruksredskap, kontorsmaskiner, det går helt enkelt inte att räkna upp allt.
Det jag och mamma främst kommer ihåg från vårt förra besök, och som hon påminde mig om igår. Det var den här:



Denna maffiga spis från 1938, skickad från Amerika till Gulli Persson i Skucku. Där fick hon meddelande från järnvägsstationen i Skanderåsen att det kommit en spis från Amerika. Det var Gullis mor i Vancover som skickat den till sin dotter för hon trodde nog att tiden stått still i gamla Sverige sedan familjen emigrerat någon gång på slutet av 1890-talet. Hur lång tid det tog för den fina spisen att göra resan är det nog ingen som riktigt vet.
Spisen gör sig inte riktigt rättvisa på fotot så jag rekommenderar att ni åker och tittar på den!



En förnämlig dusch!

På gården finns en jättestor kvarn också. Den går det fortfarande att mala i.





Vattnet forsade fint idag! På baksidan av kvarnen i ett utrymme finns en smedja
man kan titta in i.
På gården finns boningshuset där det idag är café och på övervåningen loppis. 
På andra sidan vägen ligger sågen, snickeriverkstad och en kraftstation.
Familjerna, som har bott här har varit väldigt driftiga människor och sett vad vattenkraften kan underlätta för dom själva och byn.
Som sagt rekommenderar er en resa hit. Det är ju inte så väldigt långt och det är fina trakter man åker igenom.
Titta in på den här sidan www.snilleriket.se

Besöket här tog sin rundliga men intressanta tid, det var inget som störde
eftersom mitt sevärdhet/besök nummer 2 inte skulle öppna förrän klockan 15.
Idag hoppade vi över Persåsen. Där har jag varit tidigare. Visst, god mat har dom och det är roligt att se olika hantverk mm. Men det var inte dit vi var på väg nu, så vi åkte förbi. Likaså åkte vi förbi Gisselfors och kaggfabriken som finns där. Det är mycket intressant att se hur dom gör kaggarna, jag har varit där och dit kan jag tänka mig att åka igen men man ska ha nåt kvar också till nästa år.

Nä, mitt besök nummer 2, gick till Slandrom. Där besökte vi JämtTinas Havtorn.
Gisses, det var mer intressant än jag trodde och det fick min hjärna att börja snurra. NU måste jag även plantera havtorn och göra alla gottiga saker man kan göra av bären. Tyvärr blev inga foton knäppta där.



En bild på lite av det vi handlade!
Jag ska baske mig åka dit och handla igen. För det lär ju ta ett tag innan mina havtorn har vuxit till sig, dom är ju inte inhandlade planterade ännu!
Den 4 september skulle det vara kul att åka dit då är det Havtornsfestival.
Gå in på Tinas hemsida och kolla de fina bilderna.
www.jamttina.se

Resan hemåt gick mest på grusvägar men innan det var klart var vi framme i Gillhov igen, fast vi kom dit en annan väg. Här fick vi en älgko och hennes inte alls gamla tvillingar springande rätt över vägen. Jag hann inte med, med kameran, så det blev mest bara ändalyktor och bakben, som kom med. Däremot fick vi se en fin kille i gårkväll när jag, Karlsson och mamsen for upp till Stensjön en vända.



Det är bara att hoppas att han överlever hösten och flera höstar, då kommer han nog att blir riktigt ståtlig.


 Från Gillhov bar det av nästan samma väg till By som när vi åkte i morse. Men istället för att åka in mot Strångsund åkte vi över Ocksjön och Länstersjön. Sen till By och lämna av en trött men glad mamsing.

Väl hemma igen hade vi idag avverkat ca 32 mil. Och solen har skinit hela långa dagen!

Ha det gott alla!





Regnet det bara öste ner...

... så vad hittar man på då en semesterledig måndag? Jo, Karlsson kunde råda bot mot det. Han ville åka till Lillhärdal! Varför han hade dragning precis ditåt idag vet jag inte, men det kanske alltid ha varit hans stora dröm att få se just det här stället?! =)
I vilket fall så är jag inte sen att hänga med. Och just idag (morgon före kl. 9) hade det regnat 6,5 mm och det öste ner oavbrutet, så då kunde vi lika gärna sitta i bilen. Vi hade inga bestämda sevärdheter heller så för min del var det bra. Jag är ju genomförkyld och inatt blev det nog kulmen. Jag fick världens örvärk. Satt vid köksbordet vid 2-tiden med tårarna rinnande nerför kinderna och ojade mig så Roj var rent bekymrad för mig. Som tur var värkte det hål så innan klockan slog 3 kunde jag lägga mig igen. Men man blir bra mör efter sånt här och nu är jag nästan döv på det örat och hela huvudet känns som att jag går omkring med en gammal hederlig Gevalia 1 kilosburk på knoppen!

Nog med klagande! I det här inlägget i alla fall! =)

Vi åkte som sagt mot Lillhärdal och färden dit gick genom Haverö, väg 315 och sen vänster mot Ytterhogdal. I Hogdal kunde vi förstås inte hålla oss till 45:an för att komma till Sveg utan åkte en skogsbilväg som kom fram i Älvros. Här åkte vi faktiskt 45:an ända till Sveg. Då hade magen talat om att klockan närmade sig lunchtid, så det blev ett stopp här.



En varmkorv med bröd! Mums alltid lika gott när man äter den någon annanstans än hemma i köket!

Från Sveg åkte vi så till Lillhärdal. Tja, inte vet jag vad Karlsson hade väntat sig att få se men okej, det var en fin liten by. Fast när jag tänker efter så var det visst en gammal gård han visste om som ska finnas där. Men det får vi väl ta en annan gång. Då jag är frisk och vädret mindre regnigt.
Från Lillhärdal for vi mot Särna. Några mil, mitt ute i ingenting, låg den här rackaren.



En stor stenbumling, som någon eller några kreativa målat som en gris. Må hända tycker de att det finns för många renar och vill utöka mångfalden i trakten!



Och kan ni tänka er det första rödljuset dök också upp innan vi var framme i Särna. Nja, nu ljög jag visst! I Sveg finns ett också men idag var det ur funktion.



Välkommen till Särna!



Här finns Röda Kvarn också!
Särna var ett fint samhälle i fjällvärlden.

Resan gick vidare och emellanåt stannade vi för att fika. Vi hade med oss matsäck.
Fina ställen att stanna på erbjöds vid Österdalälven. Räknade inte men det fanns flera lägerplatser efter Kringelfjorden. Där kan man åka in och fika vid något gapskjul (fast här heter dom slogbodar) tälta eller ställa upp sin husvagn. För husvagn kostade det bara 60 kr dygnet och en automat fanns där man kunde göra upp sina affärer.

Nu bar det iväg längre upp i fjällvärlden, vi åkte nu mot Idre men tog av innan och åkte mot Fjätvålen. Det åkte vi förbi för målet var Lillfjäten. Där har Karlsson en utbildarkompis. Tyvärr var han inte där eftersom han precis börjat arbeta idag.
Men vi fick se hans hus i alla fall. Han bodde vackert med en å rinnande alldeles bakom huset.



Idrefjället.

Från Lillfjäten mot Sörvattnet och därifrån kommer man till Sörvattenvallen, som verkade vara nåt slags fäbodvall.



Massor av stenar, de fanns hur mycket som helst, hade lagts upp bredvid vägarna.
Det här stället ligger så här högt:



I Sörvattnet tog vi av mot Lofsdalen och fortsatte till Linsell. Strax efter stannade vi igen. Vi stannar ofta för att sträcka på våra tärda kroppar och Roj måste också få röra på sig.



Roj äter korvmacka!

Efter Linsell tog vi av mot Sveg! Nä, inte åka till Sveg igen! Bara så pass att vi skulle åka genom Glissjöberg. För den byn ville vi se! Varför då, undrar ni kanske nu?! Vi skulle se ifall vi kunde se vilket hus som varit gästgiveri i byn.
Jo, ni vet min gamla kokbok. I den står en text från givaren till mottagaren (mor till dotter) och eftersom både Karlsson och jag är forskare blev vi ju intresserad när vi ropat in den på auktionen. Betty Matilda, som fick kokboken, föddes i Glissjöberg och i kokboken har vi hittat olika papper och även en liten spetsbit. Ett av papperen är en nota från gästgiveriet och möjligen har hon arbetat där eller i alla fall haft någon anknytning till det eftersom notan inte är kvitterad.



Efter Glissjöberg tog vi av mot Vemdalen. I byn Remmet hittade vi Remsgården. En gammal väl bevarad gård med nästan alla byggnader befintliga och i ursprungligt skick från 1700-talet.



Hit kommer vi att åka igen, när det är fint väder!

Nu blev det raskt till Vemhån, Vemdalen, Rätansbyn åsså var vi i Haverö. I Kölsillre/Viken korsningen var ringen sluten! =)
Klockan var 20 när vi kom hem på gården. Då hade vi avverkat 54 mil. Och vi missade nog inget hemma heller eftersom regnmätaren nu visade på 19 mm.

Ha det gott alla!



7 augusti

Idag har vi varit på skogsdag i Granboda. Trevligt men varmt. Eftersom jag är förkyld så är värmen ingen höjdare. Vi gick i alla fall en tipsslinga och det var en hel del kluriga frågor. Men jag vet att jag gissade rätt på en fråga i alla fall. Kan ni svara på vad sommar heter på finska??? Nej, kunde tänka mig det. Nu VET jag det och jag gissade också rätt. Sommar på finska heter Kesä. Onödigt vetande eller så inte?!

-----------------------------

I helgen är vi vovvepassare. Det är tur att det är fint väder ute så att vi kan sätta fast dom i trädgårdsmöbeln. Vi kan inte ha dom lösa inne utan dom får vara instängda i ett rum för annars tar dom katterna till de sällare jaktmarkerna!


Fint ska det vara! Damerna vill gärna ligga på ett badlakan! Här duger inte en matta av gräs inte.

-----------------------------

Något händer med våra fruktträd! Är det nån som kan tala om vad det är???



Ett träd har tappat nästan alla blad och det började så här. Trodde då att det var vintern som gjort så med det. Men nu börjar det här stora trädet och även plommonträdet och lilla äppelträdet, som vi planterat i år. Gör allt jag kan för att få stopp på det. Det enda jag kan göra är att spola kallvatten på dom, fast jag vet inte om det hjälper. Det är bara att hoppas! OM det lyckas blir det stora mängder av äpplen på det här trädet.



En liten del av trädet. Och det är lika mycket över hela trädet. Håller tummarna att det går bra!

-----------------------------

Nu är det dags att göra sig iordning för en färd till By, där ska vi grilla och spela kubb och ha trevligt ikväll!

Ha det gott alla!


Fredag vecka 31

Bonusdottern och hennes genomförkylde sambo kom ju på besök och som ett brev på posten blev jag drabbad av samma förkylning som bonusdottersambon. Ja, än så länge har jag inte fått ögoninflammation men hosta och i morse var jag toktjock i halsen. Tack o lov får jag aldrig ont i halsen utan blir mera irriterad. Så idag har jag gått på halvfart, det har jag i och för sig gjort det senaste två veckorna också men idag mera markant än tidigare.
Hur som haver, piggnade på mig framåt dagen och när Karlsson kom hem efter jobbet för att hämta mig kände jag mig sådär. Vi skulle iväg och handla.
Jag har ju, som jag skrev igår, gjort matsedel och idag stod det Jambalaya på den. Nu följer jag ju aldrig ett recept slaviskt så ej den här gången heller. Jag går mera efter vad jag har hemma. Idag hade jag inte kycklinglår men väl filéer, jag hade ju en chorizokorv kvar sedan middagen häromdagen osv. Jag anpassar receptet efter vad jag har hemma sen kan jag lägga till något också. Idag var det endast räkorna som jag köpte extra. Hade gjort slut på dom som fanns så det var ändå dags att fylla på i frysen.
Det blev väldigt gott ändå!



Till efterrätt åt vi Punschparfait med bär och riven choklad. Det blev så mycket när jag gjorde i söndags så jag frös in några extra skålar samt en bytta!
Perfekt att ha sånt färdigt i frysen liksom bär av olika slag, ifall man får oväntat besök och det inte finns kaffebröd (som det brukar vara här). Igår kom svärföräldrarna och som vanligt, inget kaffebröd. Men igår kunde jag i alla fall sätta fram kex och ostar som vi köpte i Fäviken, det blev också uppskattat.

När jag ändå var i tagen (förkylningen får flyga o fara, basta!) gjorde jag en sats Bostongurka också. Jag har aldrig gjort det tidigare men eftersom jag tycker om det vill jag prova och se ifall jag kan få till något liknande.



3 fd fetaostburkar fick jag fyllda. Nu ska dom "gotta till sig" i 1 vecka sen kan jag provsmaka. Här hade jag nästan alla ingredienser hemma redan. Behövde bara komplettera med ättika 24% och senapsfrön.
Det ser väl inte riktigt ut som den man köper på affär´n, men jag har heller inte använt några E:n eller färgämnen. Har ingen köptasburk hemma så jag kan inte
säga till 100% att jag har rätt! =)

Ha det gott alla!


Ta tillvara-tiden har börjat!

En av vändorna nere på Näset, för att infånga smitare, så hittade jag en buske med vita vinbär, inte många bär men ändock. Jag har inga egna så jag plockade de som fanns där. Kom ihåg minnet av syltade vita vinbär som jag åt ganska mycket av i slutet av 70- och början av 80-talet. Dåvarande sambos mormor gjorde en ljuvlig syltning.
Jag letade i mina kokböcker och även på nätet men hittade inget recept, som jag tyckte stämde med det jag har ätit. Då tog jag till min skatt, en kokbok från 1879. Och där minsann fanns det  t om två olika recept. YES!
När jag ändå var i farten så gjorde jag pressgurka också. Svärmor hade skickat med en stor fin gurka till mig med Elin.



Jag gjorde bara en liten burk med pressgurka, eftersom jag tänkt göra bostongurka av resten av gurkan. De syltade vinbären blev bara en liten burk också. Det fanns som sagt inte många bär på busken. Nån dag ska jag laga till en stek och smaka på delikatesserna. Blir syltningen så bra som jag hoppas tänker jag hålla hårt i det receptet, det kommer inte att spridas bara lämnas efter till nästa generation. =)




Min fina gamla kokbok, som Karlsson ropade in på auktion till mig. Det är lite klurigt när man läser recepten och man måste omvandla från gamla mått till dagens, men det går. Och har man som jag, en entusiastisk sambo, som mer än gärna hjälper till så fixar det sig.

-------------------------

På tal om kokböcker så låg det ett paket i postlådan förra veckan. I paketet låg en kokbok från Aftonbladet.



Och idag låg en ljudbok i postlådan (också från Aftonbladet). Jag har (på skoj) varit med i väderduellen och utmanat Pär Holmgren och tydligen så har jag varit nära när jag gissat temperaturen???
Jag, som älskar kokböcker blev förtstås glad och det finns en hel del intressanta recept i den. Några av våra mest namnkunniga kockar har med sina recept.

-------------------------

Idag har jag varit och skördat lite sockerärter, igen. Tror det är tredje gången jag är ner till trädgårdslandet och skördar. Jag har även, tidigare, tagit tillvara lite broccoli. Inte så mycket men det kanske kommer mera. Såg också idag att squashen börjar ta sig. Kanske jag kan få en liten skörd där också. Tyvärr har dillen inte tagit sig?! En endaste stjälk har kommit upp, räcker på sin höjd till en middag. För mig som är van att ha frysen full med dill varje år (behöver inte köpa) blir det tomt. Men kanske mamsen kan dela med sig av sin.

-------------------------

När jag ändå är igång och pratar nästan bara mat i det här inlägget, så har jag bestämt mig för att bli ännu mera duktig på att organisera matlagningen och inhandling av varor. Tidigare har jag, med olika gott resultat, varit bra på att göra åtminstone veckomatsedlar och sen handla efter vad som måste kompletteras. Nu har jag bestämt mig för att minimera hushållskassan ytterligare. Härförleden var jag till stora staden och storhandlade mat- och basvaror. Nu har jag gjort matsedel för hela augusti. Jag har gått efter vad som finns hemma i frysarna och vad jag inhandlade samt vad som börjar växa i trädgårdslanden. I slutet av denna månad åker jag, sonen och mamsen ner igen, så hela september månads mat är klappad och klar (i alla fall på listor)! Oktober är också på G. Nu behöver man ju inte följa det här slaviskt men utgångspunkten och varorna finns ju i alla fall hemma. Byta matdagar är ju lätt. Ibland är det helt stilltje i hjärnan vad man ska ha till middag. Men i någon vecka nu har jag fort som attan skrivit ner när en maträtt ploppat upp i skallen.

-------------------------

Nu ska jag ta reda på annan sorts mat! Kattmat i form av en levande råtta, som lillkatta Mynta håller på att pina livet ur inne i tvättstugan! Den här sommaren vet jag inte hur många levande, halvdöda och döda möss, råttor och sorkar som våra katter har tagit in. Har det inte varit dessa gnagare har det varit ödlor och fåglar!

-------------------------
Ha det gott!


Yrväder och fårrymmare!

I söndags kom yrvädret från Byske och hennes genomförkylde sambo hit. Roligt när ungdomarna kommer och hälsar på men allt går i 100 km, allt ska dom hinna med på så få dagar som möjligt.
I söndags åt vi i alla fall en trerätters. Och som vanligt glömmer jag bort kameran. Rätterna fick i alla fall godkänt.
Jag serverade små räksnittar och smördegsrullar till förrätt. Varmrätten blev grillad karré, potatissallad (inte klet) och vitlökskräm. Och som avslutning blev det punschparfait med bär och riven choklad.

-------------

På måndagen åkte vi upp till By för att hälsa på mamma. Det var kanonväder så vi blev där några timmar.
Måndagkvällen bjöds på stekt Färila-korv, potatis och morotsstuvning. Efter maten for ungdomarna iväg och hälsade på kompisar.

-------------

På tisdagen valde dom att hälsa på Elins farmor och farfar, och sen mormor och morfar. Så middagen blev på tumanhand med köttfärssås och spagetti.
Tisdagen erbjöd oss även en jakt på smitande får. Vissa av dom tycks tydligen tro att gräset är grönare hos grannen?! Nåväl vi fick in dom efter ett tag.

-------------

Igår på morgonen ringde Karlsson och talade om att nu var en tacka och hennes lamm ute igen. Dom var vid skolan på Näset. Det var bara för Elin och mig att slänga på oss kläder och åka dit. Som tur är så tycker tackorna mycket om kornkross så ganska enkelt kunde vi locka in dom i hagen igen.
Elin och hennes sambo for vidare på sin semestertripp igår, så efter klockan 11 blev jag ensam. Så tyst det blev!!! Som tur var kom mamsen ner en sväng.
Efter att Karlsson och jag ätit middag, chorizo och potatismos, och stökat undan lite snabbt här hemma, for vi ner på Näset och lockade in lammen på traktorvagnen (som har stått i hagen några dagar). Lammen fraktade vi till Gammelbodarna där dom ska få gå resten av sommaren. Sen ner till Näset igen för att förpassa tackorna till första hagen dom var i därnere från början. Lugnt och skönt, nu var dom på plats.
MEN, vi hann inte mer än hem igen så var det dags. En tacka var utanför hagen, samma donna som på morgonen. Det var bara att kasta sig in i bilen och åka ner. Efter lite möda fick vi tag på henne och Karlsson fick promenera hem med henne. Den promenaden tog nästan en halvtimme! Nu står hon nere i stallet och där får hon vara några dagar.
Livet som torparsambo blir aldrig tråkigt! =)







RSS 2.0